Receptek

2016.06.11. 08:16

Szezonja van a spárgának

Magyarországon jelentős hagyományai vannak a spárgatermesztésnek, s bár sokféle étel készíthető belőle, a konyhákban mégsem örvend akkora népszerűségnek, mint a nyugati országokban.

Béres Zoltán

Most egy sajtos spárgapite receptet osztunk meg olvasóinkkal. A piténkhez egyaránt jó fehér- és a zöldspárga is. Két csomag kell belőle. Akár fehér, akár zöld spárgánk van, az első lépésben mindkettőnél le kell vágni a spárgasíp alsó, fás részét. Ez általában negyede az egésznek. A fehér spárgát ezt követően burgonyahámozóval meg kell tisztítani a héjától. Ha sikerült zsenge zöldet vásárolni, azt nem kell hámozni. A megtisztított spárgát forró sós vízben főzzük két percig, majd hideg vízben lehűtjük.

Fotó: Béres Zoltán

A tésztához 20 deka lisztbe daraboljunk bele 15 deka hideg margarint, tegyünk bele egy csipet sót. A lisztet morzsoljuk össze a vajjal, tegyünk hozzá annyi vizet, hogy azt cipóvá tudjuk formálni! Csomagoljuk fóliába és tegyük fél órára a hűtőbe!

Öntsünk 3 deci tejszínt egy tálba, adjunk hozzá 3 tojást, 10 deka natúr sajtot, 10 deka felkockázott bacon szalonnát! Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük még szerecsendióval és jól keverjük össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, nyújtsuk két milliméter vékonyságúra! Kenjük ki vajjal a piteformát, szórjuk meg liszttel és béleljük ki a tésztával. Vágjuk apró darabokra a lehűtött, lecsöpögtetett spárgákat, s osszuk el a tésztán! Öntsük rá a tojásos tejszínt! Szórjuk a tetejére 10 dekányi, kockákra felvágott füstölt sajtot! Tegyük a 150 fokon előmelegített sütőbe, 35-40 perc alatt megsül!

Címkék#recept

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!