Receptek

2016.08.23. 14:15

Töltött lángos egyszerűen, gyorsan

Torony - Magyar ember számára a balatoni hétvégék, fesztiválok pótolhatatlan gyorsétele a lángos. Az árusok gyakran vissza is élnek ezzel a népszerűséggel, és borsos áron adják, de ha nem is, az biztos, hogy sokáig sorban kell állnunk a finomságért. Mai receptünkből kiderül, hogyan készíthetünk olcsón és gyorsan házilag nagyon finom töltött lángost.

Tersztyánszky Krisztina

Borsos Péterné, Anikó kislánykora óta szívesen sürgölődött az édesanyja mellett a konyhában, és elleste tőle a sütés-főzés titkait. Olyannyira megkedvelte ezt a tevékenységet, hogy amikor eljött a továbbtanulás ideje, péknek tanult. A sors iróniája, hogy mégsem lehetett pék, mert a tanulmányai közben kiderült, hogy allergiás a lisztre. Ezért más területen helyezkedett el, ám a kalácsok, édes sütemények, pogácsák sütésekor ma is hasznosítja a tanultakat - igaz, kiegészítve az otthonról hozott háziasabb ízekkel. Hetente négyszer süt otthon, szívesen kísérletezik az új ízekkel. Szerencsére kis mennyiségben nem zavarja a liszt, ezért a helyi asszonykórus vezetőjeként minden falusi rendezvényre is készít valami finomságot a közösségnek.

Borsos Péterné, Anikó dupla adagból szokta készíteni a lángost, mégis hamar elfogy Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók a töltött lángoshoz: 35 deka finomliszt, egy tojás, 5 deka élesztő 2 deci cukros tejben felfuttatva, egy kis pohár kefir vagy ugyanilyen mennyiségű aludttej, 5 mokkáskanál só. A töltelékhez egy szál házi húsos kolbász vagy 10-15 deka nyers füstölt szalonna, 3 fej mogyoróhagyma. A díszítéshez ízlés szerint tejföl és reszelt sajt.

A tésztát olajos tányéron kinyújtjuk, és csíkban ráhalmozzuk a tölteléket

A hozzávalókat kézzel összedolgozzuk, fölfelé húzogatva, hogy jó levegős legyen. A tésztát 35-40 percig letakarva kelesztjük, de nem szükséges meleg helyre tenni. Ha marad a tésztából, másnapig el lehet tenni a hűtőbe. Ha 10-12 darabnál több lángosra van szükségünk, akkor viszont készítsük dupla adagból. A tölteléknek valót apróra vágjuk.

Ugyancsak olajos kézzel feltekerjük a lángosokat, nem baj, ha szabálytalan alakúak

Amikor megkelt, egy-egy maroknyi tésztát beolajozott kézzel kicsípünk, és ugyancsak olajozott mélytányéron úgy kihúzogatjuk, hogy legyen egy kis vastagsága. Eloszlatunk rajta egy evőkanálnyi tölteléket, kézzel föltekerjük. Ha kilukad a tészta, az sem baj, egy darabkával be lehet stoppolni. Bő, forró olajban, nagy lángon a lángosok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. A tetejüket tejföllel és reszelt sajttal díszítjük. Vacsorára, vagy főétkezéshez, leves mellé tálaljuk. Igen tápláló és finom! Ha marad belőle, mikrohullámú sütőben felmelegítve ugyanúgy visszagyöngül, mintha frissen sült volna.

Nagy lángon, bő olajban sütjük, majd rácson lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot

Töltelékként a kolbász vagy szalonna helyett használhatunk pörköltnek elkészített gombát, tojásos lecsót, maradék sült vagy párolt húst, vagy grillfűszerrel ízesített vízben megpárolt zöldségdarabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!