2016.09.01. 08:16
Túrógombóc kifőzés nélkül
Szombathely - Szabó Györgyné, Manci korábban az egy lábasban főzhető krumplistésztával aratott sikert a Vas Népe konyhájában. Most egy olyan túrógombócot mutat be, amit nem kell vízben kifőzni, csak az alapanyagokat.
Sokan a rutintalanabb háziasszonyok közül azért nem szeretnek túrógombócot főzni, mert a félnek, hogy a vízben eláznak a gombócok. Ezzel a megoldással nekik sem kell lemondaniuk erről a népszerű finomságról.
Hozzávalók: 3 deci tej, hét csapott evőkanál búzadara, két csomag vaníliás cukor, két evőkanál cukor, egy citrom lereszelt héja, 50 deka tehéntúró, egy evőkanál napraforgó olaj a morzsához, négy evőkanál zsemlemorzsa, só ízlés szerint, két evőkanál porcukor, öt evőkanál tejföl, egy deci vaníliapuding.
A három deci tejhez hozzákeverünk körülbelül 6-7 evőkanál búzadarát, 2 csomag vanília cukrot és a kristálycukrot (ízlés szerint kevés reszelt citromhéjat is adhatunk hozzá).
Majd ezeket felfőzzük tejbegríznek, nagyon sűrűre, és ehhez hozzákeverjük az 50 dkg túrót is. A masszából kézzel szép gombócokat formázunk.Közben zsemlemorzsát pirítunk egy másik edényben, és az elkészített gombócokat beleforgatjuk.
Meghintjük porcukorral, és gombóconként egy evőkanál tejföllel tálaljuk. Aki szereti, kevés őrölt fahéjjal is meghintheti.
Tálaláskor nemcsak a tejföl, hanem vanília puding, vagy vaníliasodó is nagyon jól illik hozzá.