2017.03.08. 19:05
Üdítő csicsóka krémleves
Szombathely - Csicsókából rendkívül egyszerűen készíthetünk krémlevest. Az alábbiakban Vári Imréné, Marika jól bevált receptjét közöljük: bármikor megihatunk egy bögrével az üdítő és tápláló italból.
A csicsóka kiváló tápanyag, tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Inulint tartalma támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulint termelnie, így a cukorbetegek kedvelt alapanyaga lehet. Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását..
A csicsóka rendkívül egészséges alapanyag: cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják Fotó: VN Archív
Hozzávalók a leveshez: három darab, körülbelül krumpli méretű csicsóka, egy tíz dekás szelet zeller, egy gerezd fokhagyma, egy tojás méretű vöröshagyma, egy kocka ételízesítő, 1,5 deci sovány tejföl, egy deci joghurt.
A csicsókát meghámozzuk, kockákra vágjuk. Ugyanezt tesszük a zellerrel. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk. A zöldségeket fazékba tesszük, felengedjük egy liter vízzel, sóval, ételízesítővel ízesítjük. Puhára főzzük. Amikor megpuhult, a zöldségeket leszűrjük és botmixerrel pépesítjük, majd visszarakjuk a lébe. A tejfölt és a joghurtot, kevés levet hozzáadva habverővel simára keverjük és beleöntjük a levesbe. Összeforraljuk és már kész is.