Receptek

2016.03.13. 08:28

Valenciai paella wokban - Mutatjuk, milyen egyszerű és finom

Akik jártak már Spanyolországban, bizonyára jól ismerik az ország egyik nemzeti ételét, a paellát. Ez az egytálétel itthon is viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Béres Zoltán

A paella eredetileg egy nagy, kétfülű vaslábas neve, amelyben ezt az ételt készítik. A spanyolok a paellafőzésből gyakran turisztikai attrakciót is csinálnak, az étterem udvarán, szabadtéri tűz fölött készül az étel a több mint egyméternyi átmérőjű edényben. Ebbe a folyamatba bevonják a vendégeket is.

Itthon is elkészíthetjük. Nem baj, ha nincs ilyen edényünk, a főzésre a wok is alkalmas. Ami viszont nagyon fontos: ha egy mód van rá, a sáfrányt ne hagyjuk ki a fűszerek közül! A paellának számos változata ismert, Spanyolországban készítik csirkével, füstölt hússal, de kolbásszal is. Mi ezúttal a valenciai változatot mutatjuk be, amelynek a rizs mellett a csirkehús a fő alapanyaga.

A wokban melegítsünk meg négy evőkanál olívaolajat, ebben süssük aranybarnára egy kilónyi, besózott csirke felsőcombot! Ezután adjunk hozzá egy fej vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a két gerezd zúzott fokhagymát, egy kimagozott, karikákra vágott zöldpaprikát! Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, szórjuk meg egy teáskanálnyi piros paprikával, öntsük fel egy liter tyúkhúslevessel. Két babérlevéllel, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Lefedve, kis lángon főzzük mintegy negyven percig! Amikor a csirkehús már majdnem puha, kivesszük a babérleveleket, belekeverünk 35 deka rizst, 10 deka zöldborsót és a csipetnyi sáfrányt.

A rizsnél jó választás lehet például a rizottó rizs. Aki úgy gondolja, ekkor tehet bele kisebb darabokban 10-15 deka halfilét is. Valenciában gyakran főznek bele kagylót héjastul, különféle rákokat, de e nélkül is nagyon ízletes az étel. Nagy lángon főzzük öt percig, majd visszavesszük a lángot és további tíz percig keverés nélkül főzzük fedő alatt. Közben ellenőrizzük, ha elfőné a levét, akkor levessel, vagy meleg vízzel pótoljuk. Ha túl levesesnek ítéljük, akkor ajánlatos az utolsó percekben fedő nélkül folytatni a főzést. A végén szórjuk meg friss petrezselyemzölddel, díszíthetjük olajbogyóval. Tálalás előtt öt percig pihentessük, a wokban tegyük az asztalra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!