Receptek

2016.02.16. 11:30

Variációk mákos linzerre a Vas Népe konyhájából

Sárvár - Horváth Gézáné Márti előszeretettel használja süteményeinek alapanyagául a mákot. Nemcsak azért, mivel az egész családja szereti, hanem azért is, mert meggyőződése, hogy erre az ősi növényre akár gyógynövényként is tekinthetünk. Termesztése szabályozott, a fehér és a kék változat közül hazánkban csak az utóbbit szabad vetni.

Tersztyánszky Krisztina

A mák magját és olaját már a sumérok is fogyasztották Krisztus előtt háromezer évvel, az ókori görögöknek, rómaiaknak, mézzel keverve kedvelt csemegéjük volt. Hidegen préselt olaja B1, B5, B6 és B7 vitaminban, foszforban, káliumban, kálciumban gazdag, illetve kilencfajta esszensziális aminosavat tartalmaz. Fogyasztása fájdalomcsillapító hatású, alkalmas a csontritkulás megelőzésére és gyógyítására, nyugtatja az idegrendszert, segíti a pihentető alvást és az emésztést, sőt még a bőrünk is puha lesz tőle. Ha mákos ételt készítünk, figyeljünk oda, hogy egész vagy darált magokra van szükségünk. Ha darálni kell, Márti – bármilyen fáradságos - a hagyományos kézi mákdarálót javasolja, az elektromos kávédaráló ugyanis nem a megfelelő állagot eredményezi.

Ha ezek után kedvet kaptak a mák fogyasztásához, készítsék el az alábbi linzertésztát, amelynek alapulvételével négy különféle mutatós süteményt lehet elkészíteni.

Hozzávalók a tésztához: egy vaníliarúd belseje kikaparva, 33 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 tojás, 1 narancs reszelt héja, 40 dkg finomliszt, 14 dkg darált mák, 1 csipet só.

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd fóliába csavarjuk, és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük. Másnap négy részre osztjuk, és az egyes negyedekből más-más süteményeket készítünk. (Természetesen egyfajtát is választhatunk, ha valamelyik jobban tetszik.) A tepsire formázott sütiket a sütés előtt fél órára hűtőbe tesszük.

Mákos-vaníliás kifli

A tészta negyedéből kis kifliket formázunk, 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A kiflik felét a tepsin hűlni hagyjuk, majd hidegen a végeit olvasztott csokiba mártjuk. (Ehhez jó minőségű, nagy kakaótartalmú csokit használjunk, gőz felett felolvasztva, kevés vajjal kikeverve.) A másik fél adag kiflit forrón (!) vaníliás porcukorba forgatjuk.

Mákos pogácsa

Egy negyedből dió nagyságú golyókat formálunk, tepsiben egy kicsit ellapítjuk, főzőkanál nyelével a közepébe lukat nyomunk. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük, és amikor kihűlt, langyos szilvalekvárt teszünk a mélyedésbe.

Mákvirág

A harmadik részt 3 mm vastagra nyújtjuk, majd virágokat szaggatunk belőle. A felének a közepét is kilyukasztjuk, majd 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, egy tele és egy lyukas virágot bármilyen lekvárral összeragasztunk. Tetejüket – villa segítségével – olvasztott csokival csíkozzuk.

Mákos linzer

A negyedik részből egy nagyobb darabot tepsire nyújtunk. Házi szilvalekvárral megkenjük, majd a maradék tésztából csíkokat sodrunk és berácsozzuk a tetejét. 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!