2016.05.25. 13:52
Vas Népe konyhája: Dán briós mogyorókrémmel, dióval
Ikervár - Lakner Bettina még csak augusztusban tölti be a 21 évet, de már tucatnyi alkalommal szerepelt a Pannon Lapok Társasága által kiadott receptgyűjteményekben.
Ahogy édesanyja elmeséli, már pici kora óta szívesen figyelte őt a konyhában. Igazából azonban a PLT-s receptkönyvek hozták meg a kedvét, hogy ő is próbálkozzon és beküldje a saját receptjeit. Házi süteményeket, kipróbált családi recepteket keltett új életre, s ezek közül sok meg is jelent a gyűjteményekben. Az így előtérbe került fogások, finomságok aztán rendszeressé is váltak a család asztalán. Bettina szerencsésnek tartja magát, mert szülein és 24 éves Dani bátyján jól ki tudja próbálni az új és új kreációkat.
Fotó: Tersztyánszky Krisztina
A süteménykészítés végül annyira megtetszett a fiatal lánynak, hogy érettségi után cukrásznak tanult tovább. Júniusban vizsgázik a Tinódi Gimnáziumban, és szívesen süt barátainak is. Ahogy a tésztát gömbölyíti, látszik a kezén a profizmus, ám a cukrásztermék a tapasztalatai szerint sokban különbözik a házi süteménytől. A tanműhelyben, az eladásra kerülő édességek között sok a különleges, francia desszert, amelyeket megfelelelő eszközök híján otthon nem is próbál meg elkészíteni. Nekünk egy dán brióst választott, amit a neten talált receptből dolgozott át a saját ízlése szerint.
Hozzávalók a tésztához: 50 deka liszt, 2,5 deka friss élesztő, 10 deka cukor, 2 tojás sárgája, 2,5 deci tej, 10 deka vaj, csipetnyi só, egy evőkanál rum esszencia. A töltelékhez: 10 deka darált dió, 4 evőkanál mogyorókrém, szükség esetén egy evőkanál tej. A lekenéshez egy tojás sárgája, egy evőkanál tej.
Egy deci langyos tejben elkavarunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve langyos helyen felfuttatjuk. A lisztből és a többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, duplára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a megolvasztott mogyorókrémet elkeverjük a darált dióval. A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd 50 grammos golyókra osztjuk.
Mindegyik darabot ellapítjuk az ujjainkkal, majd a közepükbe teszünk egy-egy teáskanálnyi diós tölteléket.
Becsomagoljuk és gombóccá formáljuk. A gombócokat egyenként ovális alakúra nyújtjuk, vigyázva, hogy a töltelék ne jöjjön ki közben. Derelyevágóval öt hosszanti csíkot vágunk a lapokba, a végeket egyben hagyva.
A végeket megfogjuk és szorosan ellentétes irányba csavarjuk, hogy egy spirál jellegű rudacskát kapjunk.
Ezt csiga alakban felcsavarjuk, a végét aláhajtjuk, és a muffin sütő tepsi mélyedéseibe tett papír kosárkákba rakjuk.
Letakarjuk és duplára kelesztjük, majd tejjel elkavart tojássárgával lekenjük és előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük. Amikor kész, a formában hagyjuk kézmelegre kihűlni, utána kiszedjük, ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.