Receptek

2016.06.24. 10:25

Vas Népe konyhája: Palacsinta és lekvár diétázóknak - Ezeket a nyári finomságot rizsliszttel és diabetikus cukorral is elkészíthetjük

Szombathely - Friss lekvárral töltött palacsinta nélkül nem nyár a nyár. Mai receptjeink alapján azok is megkóstolhatják, akik akár diabétesszel, akár lisztérzékenységgel küzdenek. De érdemes a fogyni vágyóknak is követniük az alábbi leírásokat.

Tersztyánszky Krisztina

Bársonyné Dankovics Mária és férje, István is cukorbetegek. Átálltak a tönkölylisztre és a nádcukorra, ezzel készítik a süteményeket, rendszeresen barna kenyeret vásárolnak. Ám a lekvárról nem szívesen mondanak le, ráadásul a kertjükben sokféle gyümölcs nagy mennyiségben megterem. Maja a diétás recept szerint ezúttal cseresznyéből főzött lekvárt, méghozzá rummal, fahéjjal ízesítve. A frissen főtt dzsemet pedig rizslisztes palacsintával kínálta.

Hozzávalók a dzsemhez: 2,5 kiló hibátlan, érett, kimagozott cseresznye, egy kiló diabetikus befőzőcukor, 3 csomag dzsemfix, fél csomag őrölt fahéj, egy deci rum vagy két   üvegcse rumaroma. A palacsintához: 25 deka rizsliszt, 2 egész tojás, 5 evőkanál olaj, 3 deci tej, 2 deci szódavíz.

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, majd húsdarálón ledaráljuk (mixerrel nem helyettesíthető, mert túlságosan pépesíti.) Lekvárfőző lábasban a masszát felforraljuk, addig, amíg a közepe bugyogni kezd. Ekkor folytonos keverés mellett hozzáadjuk a befőzőcukrot, majd a dzsemfixet. Ezzel is egyet forraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a rumot és a fahéjat. Forrón alaposan kimosott, kicsepegtetett üvegekbe töltjük.

Érdemes követni Maja módszerét, amellyel bebiztosítja, hogy a lekvárjai ne romoljanak el. Az üveg szájára először egy befőzőfóliát feszít, azt legumizza, majd szorosan rátekeri a fém fedelet. Erre ragasztja rá a lekvár nevét és az évjáratot jelző címkét, majd a fedő tetejére még egy fóliát tesz, amit gumival és kötözőmadzaggal is szorosan rögzít. Végül jó tíz percre a fejére állítja az üveget. Amire kihűl, a lekvár már be is sűrűsödik, és akár azonnal fogyasztható. De a kamra polcán akár évekig is eláll, dunsztolás nélkül.

A rizsliszttel készült palacsinta nem lesz olyan vékony, mint a búzaliszttel sütött, inkább az amerikai palacsintára hasonlít. Maja, miután kiméri a 25 deka lisztet, egy mérőedénybe összeönti a folyékony hozzávalókat és a két egész tojást. Az összes folyadékot egyben önti hozzá a liszthez, majd kézi habverővel összekeveri. Nem kell félni, nem lesz csomós. Viszont sütés közben a tésztát többször fel kell kavarni, mert a rizsliszt könnyen leülepedik. A palacsintákat zsiradék nélkül süthetjük, mert a tésztában van olaj. A sütőbe kanalanként adagoljuk a tésztát, amit nem kell körbefolyatni, hanem abban a formában hagyni, ahogy szétfolyt. Közepes tűzön sütjük, félidőben megfordítjuk.

Amikor a palacsinták elkészültek, a tetejüket megkenjük diabetikus lekvárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!