Receptek

2015.12.23. 13:55

Vasi lett 2015 legínycsiklandozóbb sütije

Szombathely - Az egyik legolvasottabb országos internetes újság december elején meghirdette a 2015-ös év legínycsiklandozóbb karácsonyi sütije elnevezésű versenyét.

Kelemen Attila

Számos olvasó küldött saját, vagy éppen saját maga által finomított receptet a felhívásra. Ezek közül a szakmai stáb hatot választott ki. Majd az olvasók döntethették el, hogy melyik édesség érdemelje ki a kitüntető rangot. A hat „döntős” közül végül Kelemen-Hideg Kitti Karácsonyváró sütije végzett az élen, az olvasói szavazatok 45 százalékát magáénak tudva.

Mint ahogy azt megtudtuk a szombathelyi hölgytől, a gesztenye alapú finomságot egy korábban kipróbált, hasonló receptre alapozta.

- Azt is megsütöttem jó párszor, majd az idők során tökéletesítettem. A fő alapanyagot - ha jól emlékszem túrós volt - gesztenyére cseréltem.

Fotó: Kelemen Attila

Azt is megtudtuk a sütigyőztes konyhatündértől, hogy szívesen kísérletezik olyan alapanyagokból, amelyek megtalálhatók otthon. Mint mondta, a sütés kikapcsolja, az egyik kedvenc hobbija. Ünnepekre, főleg karácsonyra mindig 4-5 féle süteményt készít.

A sütést az édesanyjától és a nagymamáitól tanulta. Kiskorában mindig ott sertepertélt körülöttük a konyhában. Mikor nagyobb lett, már segített nekik, apróbb süteményeket is készített. Mindez akkor teljesedett ki, amikor elköltözött és férjhez ment. Az-óta szinte minden héten süt a családtagok nagy örömére.

Végezetül, de nem utolsósorban lássuk a győztes receptet.

KARÁCSONYVÁRÓ SÜTI

Hozzávalók a tésztához: 2 csomag gesztenyemassza, 1 csomag darált keksz (25 dkg), 12 dkg Rama, kis rum-aroma.

Hozzávalók a krémhez: 8 dl tej, 2 csomag vaníliás puding, 25 dkg Rama, 12 dkg porcukor, 2 csomag (20-25 db) babapiskóta, habtejszín (nagyobb kiszerelésű), zselatinfix.

Elkészítése: A tésztához való hozzávalókat összedolgozzuk, és egy tepsi aljára nyújtjuk. A tejet felfőzzük a pudinggal, majd hagyjuk kihűlni. A Ramát a porcukorral simára keverjük, és a hideg pudinghoz adjuk. Az így kapott krém felét a gesztenyés massza tetejére kenjük. Majd a tejbe forgatott babapiskótákat egyenként a krémre fektetjük. Akkor jöhet a piskótára a krém másik fele. Végül a tetejére a zselatinnal kikevert habot rétegezzük. Tetszés szerint díszítjük csokidarával, gesztenyével, kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!