Reklám

2017.01.25. 11:01

-10 foknál már elkel a hősugárzó otthon (x)

A hősugárzó kiváló kiegészítő fűtési alternatíva ezekben a hidegekben. Nem várt tél következett az idén. Vagyis lehet, hogy a meteorológusok előjelezték ezt a nagy hideget, de valahogy az utóbbi évekből kiindulva szerintünk senki nem vette ezt komolyan.

Aztán eléggé meglepődtünk az elmúlt hetek -10, -20 fokain, és nagyon úgy tűnik, hogy ennek még messze nincsen vége. Ha eddig nem is hitt a kiegészítő fűtés hasznában, akkor most biztosan eszébe jutott, hogy mégiscsak jó lett volna az ősszel beszerezni egyet – végül is sosem késő, és higgye el, ezeknek az eszközöknek minden évszakban hasznát lehet venni, nem csak télen. Bemutatjuk a hősugárzó készülékek típusait, és a használatok előnyeit. Télen és nyáron, ősszel és tavasszal is előnyös a hősugárzó – mondja a bestbyte.hu munkatársa. Valóba igaza van?

A legismertebb hősugárzó típusok

A hősugárzó lényege, bármelyik típusról is legyen szó, hogy gyorsan felmelegítik a környezetet. A hősugárzót ezért általában kisebb helyiségekben szokták használni, mint például a konyha, fürdőszoba vagy előszoba, esetleg gyerekszoba, de kiválóak ezek a berendezések, mint kiegészítő melegítők is. Nagyon előnyösek a téli nagyon hideg napokon, amikor az alap fűtés már nem bírja magától felmelegíteni a lakást vagy a házat, de akár tavasszal és ősszel is megfelelőek, amikor még nem, vagy már nem fűtűnk, de este, reggel még néha szükség lenne egy melegítőre. A hősugárzók között van olyan is, ami képes hideg levegő fújására is, úgy működik mint egy légkondicionáló, így akár nyáron is használhatóak.

A hősugárzók típusánál mindig az a legfontosabb, hogy hogyan termelik a meleget, hiszen ettől függ a gyorsaságuk, a teljesítményük, és nyilvánvalóan a fogyasztásuk is. Nézzük tehát, hogy milyen hősugárzó típusok közül választhatunk.

Talán az egyik legismertebb a kvarc hősugárzó, ami egy régebbi fajtája ezeknek a melegítőknek. A kvarc előnye, hogy szinte észrevehetetlen a működése, nincs ventilátor, tehát nagyon halk, elég gyorsan képes felmelegedni és a hőt sugározni, és nem is annyira drága az üzemeltetés. Kedvelhető, mert akár a falra is fel lehet szerelni, de van állványos változata is, tehát szinte minden igényt kielégít.

A másik nagyon ismert és költséghatékony hősugárzó készülék a halogénes. Ennek előnye, hogy úgy tűnik, sokkal tovább bírja az élettartama, mint például a kvarcé. Ez is nagyon gyorsan felmelegszik, és ennek is nagyon alacsony a fogyasztása, de előnyére válik a hosszú élettartam. Ez főleg álló változatban található meg, kisebb szobákba alkalmas, de akár a nagyobb fürdőszobákban is alkalmazható, mivel a jobb típusok bírják a párát és a nedvességet, de a nagy szárazságot is.

A ventilátoros hősugárzó is sok helyiségben látható, ez azonban kissé hangos, és szinte állandóan működnie kell, ha melegre vágyunk. Az igaz, hogy a ventilátor segítségével képes eloszlatni a kiáramló meleg levegőt, de ki szereti a ventilátor állandó hangját? Fürdőszobában azonban nagyon is megfelelő berendezés, hiszen gyorsan fel tudja melegíteni a kis helyiséget, és nem is fogyaszt sokat.

Pár másodperc alatt képes a fürdőszoba-méretű kis helyiségeket felmelegíteni egy gyorsfűtő, amely lényege, hogy a falra szerelhető, így tényleg kis helye foglal, és esztétikus is. Ezt is azonban csak akkor ajánlják a szakemberek, ha kis időre szeretnénk, napi egyszer felmelegíteni a helyiséget.

A kerámiabetétes fűtőtestek már sokkal komolyabbak, mint az eddig említettek, nyilván az áruk is ennek arányában növekedik. Ezek élettartama bírja a legtovább, és ezek a legköltséghatékonyabbak is. Nyilván mindig ami a legdrágább, a legjobb is – a pénz visszatérül a használat során.

A ventilátoros fűtőtestek is eléggé elterjedtek, ezek előnye, hogy kaphatóak fali és álló kivitelben is, és úgy képesek felmelegíteni a levegőt, hogy annak állapotán nem változtatnak. Ezeknek lehet a legtöbbet változtatni a működésén, sokféle funkciója van, ezért is nagyon sokan szeretik.

Címkék#bestbyte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!