Rendőrségi

2015.11.27. 13:33

Átadták a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság megújult épületét

Szigetelték a homlokzatot és a tetőt, új színt kaptak a falak, korszerűsítették a fűtésrendszert. Az önkormányzat támogatásával visszakerültek a bejárat fölé Rumi Rajki István szobrai, a Daliák. Az energetikai korszerűsítés a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében valósult meg.

Szombathelyi Médiaközpont

Az 1937-ben elkészült, volt csendőrségi parancsnokságra már ráfért a korszerűsítés. A külső mellett a belső terek is megújultak: burkolatokat cseréltek, festettek. A munkálatok idén márciusban kezdődtek, és fél év alatt fejeződtek be. A Petőfi és a Deák Ferenc utcai épületre összesen 187 millió forintot költöttek.

Az önkormányzat támogatásával visszakerültek a bejárat fölé Rumi Rajki István szobrai, a Daliák
Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

– Itt volt az ideje annak, hogy külső hőszigetelést kapjon az épület és nyílászárókat cseréljenek. Nagyon sokat számít, már érezzük a mindennapokban, hogy mennyivel más a komfortérzetünk. Nagyon szép lett az épület, próbáltuk visszahozni az eredeti színeket – mondta el dr. Tiborcz János dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Dr. Tiborcz János dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője
Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A vasi főkapitányság két épülete, valamint a körmendi és a sárvári rendőrkapitányság a Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében újult meg mintegy 460 millió forintból. Az országban az elmúlt két évben nyolc épület energetikai korszerűsítése történt meg több mint 1,5 milliárd forintból, amelynek 85 százalékát a svájci állam biztosította.

Tiborcz János Jean-Francois Paroz svájci nagykövetet kalauzolja a kapitányság épületében
Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete a két ország rendőrsége közötti kiemelkedően jó együttműködésről beszélt az átadót megelőző konferencián. Elmondta: a támogatási program jövőre folytatódik, további hat épület újulhat meg Magyarországon. A fejlesztés által költséghatékonyabbá válik az üzemeltetés és komfortosabb lesz a munkakörnyezet.

Az épület homlokzatára visszakerült Rumi Rajki István Daliák című szoborcsoportja, amely az építés évétől kezdve egészen 1969-ig díszítette a bejáratot. A szobrok műkő másolatai a Rumi Rajki Műpártoló Kör kezdeményezésére készültek el.

– Nincsenek elveszve a részletekben, feszített idomok jelennek meg az emberi testen, és voltaképpen egy biztonságot, erőt sugároznak, ami egy rendőrségi épülethez szükséges – mondta el Balogh Péter, a kör elnöke.

A szobrok rekonstrukciója az önkormányzat támogatásával 5,2 millió forintból készült el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!