Rendőrségi

2014.07.11. 17:05

Az ítélőtábla dönt az ámokfutó ügyében

Szombathely - A Győri Ítélőtábla döntésétől függ, folytatódik-e az emberöléssel is vádolt suzukis ámokfutó büntetőpere. A Szombathelyi Törvényszék ugyanis elutasította a vádlott jogi képviselőjének az eljárás felfüggesztésére tett indítványát, ám a védő fellebbez a határozat ellen.

Simon Erzsébet

A sokadik tárgyalást tartotta pénteken a Szombathelyi Törvényszék a suzukis ámokfutó gyilkosként elhíresült S. L. büntetőperében. Emberöléssel, hivatalos személy elleni erőszak, illetve közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja a Vas Megyei Főügyészség a 26 éves nemescsói férfit, aki a vádirat szerint 2010 júniusában megölte a barátnőjét, az Ajka-padragkúti Cs. Viktóriát. Borzalmas tette után másnap autós ámokfutásba kezdett, melynek következtében életveszélyesen megsérült. Négy hétig volt kómában, az egészségi állapota azóta sem rendeződött.

Cselekvőképességet kizáró gondnokság alá került, amelyet idén tavasszal felülvizsgált a Kőszegi Járásbíróság, és indokoltnak tartja azt továbbra is fenntartani. Bár a vádlott valamennyi tárgyaláson megjelent, a védője többször is indítványozta a Szombathelyi Törvényszéknek, hogy függessze fel az eljárást védence állapotára való tekintettel. Dr. Varga Roland bíró ezzel kapcsolatban több szakértői vélemény összevetésével pénteken úgy határozott, hogy nem ad helyt az indítványnak. A bíróság pénteken meghallgatta az Egészségügyi Tudományos Tanács, valamint az Igazságügyi Szakértői és Kutatói Intézetek veszprémi és győri szakértőit, hogy a vélemenyek közti ellentmondást feloldja. A vádlottnál kialakult organikus pszichoszindróma egyes szakértők szerint közepes, mások szerint súlyos fokban korlátozza őt a cselekedeteiben. Jóllehet a férfi belátási képessége hiányzik, kóros elmeállapota nem zárja ki a beszámíthatóságát, tehát büntetőjogi alanya lehet az eljárásnak. Testi és pszichiátriai betegségei a büntetés-végrehajtási intézetben is kezelhetők, ha a bíróság esetleg letöltendő szabadságvesztésre ítélné. Dr. Tóth László vitatja a bíróság döntését, ezért fellebbez ellene.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!