Rendőrségi

2015.05.04. 06:42

Forgalomba helyezés valótlan adatokkal

Vádemelést javasol a Szombathelyi Rendőrkapitányság.

Feljelentés alapján indított eljárást a Szombathelyi Rendőrkapitányság 2014 júniusában, mivel egy külföldön vásárolt személygépkocsi magyarországi forgalomba helyezése iránti kérelem benyújtásakor gyanú merült fel arra, hogy az ügyben eljáró 29 éves csepregi férfi valótlan adatokat tüntetett fel a nyomtatványon.

A nyomozás során a szombathelyi rendőrök további, a fenti ügyben is érintett M. Csabával, valamint a 45 éves M. Ferenccel kapcsolatba hozható bűncselekményeket derítettek fel. A gyanúsítottak több, külföldről behozott gépjármű forgalomba helyezés előtti eljárásával kapcsolatos ügyintézésre kaptak meghatalmazást. Mivel a hatósági ügyekben a lakcím szerint illetékes megyei kormányhivatal járási hivatala jár el, ezért a gépjárművek tulajdonosai a meghatalmazott M. Ferenc peresznyei, illetve egy ismerőse szombathelyi lakcímét jelölték meg tartózkodási helyükként és ennek megfelelő közokirat kiállítását kezdeményezték az illetékes okmányirodánál.

A megalapozott gyanú szerint összesen tizenkét – köztük kapuvári, jánossomorjai, fertőrákosi, szanyi, fertőszentmiklósi, egerbőci, debreceni és lövői – gépjármű-tulajdonos részére állított ki az illetékes járási hivatal valótlan adatokat tartalmazó, peresznyei lakcímet igazoló hatósági igazolványt. Továbbá két személynek pedig egy 42 éves szombathelyi nő írta alá a lakcímbejelentő nyomtatványt. A 23 év és 61 év közötti gépkocsi-tulajdonosok – elmondásuk szerint – mindannyian tudatában voltak annak, hogy a bejelentett lakcímen nem fognak a jövőben tartózkodni, azonban nem sejtették, hogy tevékenységükkel bűncselekményt valósítanak meg.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztálya a tizennégy járműtulajdonossal szemben közokirat-hamisítás bűntett, a szombathelyi szállásadóként megjelölt P. Annamáriával szemben két rendbeli közokirat-hamisítás bűntett, a peresznyei M. Ferenccel szemben tizennégy rendbeli közokirat-hamisítás bűntett és tizenegy rendbeli hamis magánokirat felhasználása vétség, M. Csabával szemben pedig négy rendbeli hamis magánokirat felhasználása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte. A keletkezett iratokat a Szombathelyi Járási Ügyészségnek vádemelési javaslattal megküldte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!