Rendőrségi

2016.05.12. 13:42

Itt a friss traffipax mérleg - Több mint 29 ezer jogsértést rögzítettek a kamerák egy hónap alatt

A napi 1 millió autósból minden ezredik autó szabálytalankodott, több mint 99 százalékuk túl gyorsan ment, egy valaki volt csak, aki rosszkor ment át egy vasúti átjárón.

Budai Dávid

A fix traffipaxok április 5-étől működnek üzemszerűen, kíváncsiak voltunk, hogy mi a rendőrség tapasztalata az azóta eltelt több mint egy hónapról. Főleg azt szerettük volna tudni, hogy nálunk, Vas megyében mi a helyzet, de ahogyan az ORFK Kommunikációs Szolgálat munkatársa fogalmazott: „A területi egységekre vonatkozó adatszolgáltatás az alaptevékenységek ellátásához szükséges munkaerő aránytalan mértékű igénybevételével járna.” Így csak országos adatok állnak rendelkezésre, ám ezek sem kevésbé érdekesek.

Az első hónap tapasztalatai alapján a vártnál kevesebb szabályszegést regisztráltak, amiből világosan látszik, a fix traffipaxoknak van visszatartó erejük, az ellenőrzési pontok környékén érzékelhetően csökkent a járművek haladási sebessége. A kamerák naponta hozzávetőlegesen 1 millió jármű ellenőrzését végzik el, amelyekből minden ezredik követ el jogsértést. Április 5. és május 5. között összesen 29 ezer 211 esetben indult eljárás a kamerák által készített felvételek alapján. A 28 ezer 999 sebességtúllépésen kívül 116 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása, 68 esetben autópálya leállósávjának használata, 27 esetben tilos jelzésen áthaladás és egy esetben vasúti átjárón való tiltott áthaladás miatt indult eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!