Rendőrségi

2014.07.30. 14:10

Loptak, raboltak, időseket bántalmaztak

Szombathely – Négy sárvári, két szombathelyi és egy ikervári személlyel szemben rablás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Sárvári Járási Ügyészség.

Simon Erzsébet

Még 2013. júliusában került rendőrkézre az a 45 éves ikervári férfi, aki a gyanú szerint négyszer egyedül, további négy alkalommal pedig 35 éves sárvári társával együtt különböző sárvári ingatlanokba hatolt be, és onnan készpénzzel, valamint ékszerekkel távozott. A páros ezen kívül kétszer bántalmazást követően fosztott meg idős sértetteket az értékeitől. Egy nicki lakóház alvó tulajdonosát 2011 júliusában bántalmazták: miután benyomták az ajtót, az egyik férfi ököllel többször arcon ütötte az idős sértettet, majd a rablók készpénzt, ékszereket, személyi igazolványt és lakcímkártyát magukhoz véve távoztak. A sértettnek okozott összesen 35 ezer forint kár a nyomozás során nem térült meg Az idős embernek a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülése lett: eltört az állkapocscsontja. 2011 novemberében ismét egy idős ember javaira vetettek szemet. Az ötletet, hogy látogassanak meg egy szombathelyi családi házat, másoktól kapták.

A Sárvári Járási Ügyészség vádirata szerint az első- és másodrendű vádlottat, P. A.-t és B. Z.-t egy 44 éves sárvári és egy 71 éves szombathelyi férfi vett rá a bűncselekményre azzal, hogy megmutatták nekik a sértett házát, és közölték, hogy ott sok pénz és arany van, a házban pedig egy öreg néni lakik. 2011. novemberében P. A. és B. Z. betörte a 78 éves sértett lakásának ablakát, az asszonyt az előbbi a földre teperte, az utóbbi vádlott pedig a nő kezét ragasztószalaggal egy székhez kötözte. Készpénzt, ékszereket tulajdonítottak el a lakásból jogtalanul; összesen több mint két és félmillió forint értékben, mely a nyomozás során nem térült meg. A rablók a helyszínről úgy távoztak el, hogy az idős nénit a székhez kötözve hagyták. Az asszony úgy tudott csak kiszabadulni a fogságból, hogy az egyik lekötözött kezét nagy nehezen kirángatta a ragasztószalag alól, majd a szabaddá vált kezével a másikat is kikötözte.

A vádlottak a rablásokon kívül további betöréses lopásokat is elkövettek két másik ember, K. I. és K. P. felbújtására Sárváron, amelyek során több mint 12 millió forint értékű ékszert, készpénzt és ruházati cikkeket tulajdonítottak el jogtalanul a sértettektől.

A Sárvári Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő P. A., továbbá a szabadlábon védekező B. Z., K. I., O. V., S. B. vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabását, míg az egy csekélyebb súlyú bűncselekmény elkövetésével felbujtóként vádolt hatodrendű K. P. vádlottal és az orgazdasággal vádolt V. Á.-val szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!