Rendőrségi

2015.05.04. 07:18

„Megszúrtad a barátomat, te mocsok?”- A Győri Ítélőtábla tárgyalja a tragédiába torkollott rábahídvégi kocsmai verekedést

Győr – Az ítélőtábla május 12-én tárgyalja azt a rábahídvégi esetet, amikor a kocsmai italozás halálhoz vezetett. Egy verekedésbe avatkozott be a sértett, a végén őt szúrták le a késsel.

Bajdó Bettina

Az elsőfokon eljárt Szombathelyi Törvényszék megállapította, hogy az elsőrendű vádlott, a másodrendű vádlott és a sértett 2012. március 5-én délelőtt Rábahídvégen a kocsmában italoztak. A két vádlott összevitatkozott, amit a sértett meghallott, ezért odament hozzájuk, de őt a másodrendű vádlott elküldte, hogy ne avatkozzon bele. A sértett eleget tett a kérésnek, és kiment a söröző elé dohányozni. Ezután a vádlottak dulakodni kezdtek, a másodrendű vádlott legalább kétszer arcon ütötte a másikat, aki több szúró mozdulatot tett a kezében lévő késsel, de sérülés még nem történt. Amikor a másodrendű vádlott elfordult, hogy visszamenjen a pulthoz, a másik utána lépett és az étkezéshez használt késével hátba szúrta. A másodrendű vádlott ezután üvölteni kezdett az elsőrendű vádlottal, hogy addig menjen el, amíg elmehet, majd azt kiabálta, hogy a kocsmából nem megy ki élve.

A sértett próbálta nyugtatni barátját, a másodrendű vádlottat. A söröző pultosa felszólította a vádlottakat, hogy hagyják el az italboltot. Az elsőrendű vádlott, amikor odaért az ajtón kívül álló másodrendű vádlotthoz, a nála lévő késsel több szúró mozdulatot tett, térden szúrta, illetve megsebezte a bal könyökhajlatát is. A sértett rákiáltott az elsőrendű vádlottra, szó szerint, hogy: „Megszúrtad a barátomat, te mocsok?". Ekkor újra szúrásra emelkedett a kés, de a másodrendű vádlott megfogta, és kirántotta a kezéből. A sértett látta, hogy a barátjának erősen vérzik a keze, ezért a további bántalmazás megakadályozása érdekében az elsőrendű vádlottat ellökte a közelükből. A sértett és az elsőrendű vádlott dulakodni kezdtek. Az elsőrendű vádlott a sértett egyik ütésétől térdre esett, a sértett ekkor fejbe rúgta, majd ismét fejbe akarta rúgni. Ekkor az elsőrendű vádlott a kezében lévő késsel szúró mozdulatot tett, amely a sértett jobb combját találta el, elvágta a combban lévő verőeret és visszeret, amelynek következtében a sértett elvérzett és a helyszínen életét vesztette.

Az elsőrendű vádlott a kerékpárjával a helyszínről eltávozott, a kést egy árokba dobta. A másodrendű vádlott odaszaladt a sértetthez, de eredménytelenül próbálta elállítani a vérzést.

A sértett további sérülései életben maradás esetén együttesen, illetve külön-külön is nyolc napon belül gyógyuló, könnyű testi sértést eredményeztek volna.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat testi sértés és testi sértés bűntettének kísérlete miatt öt év börtönbüntetésre és öt év közügyektől való eltiltásra ítélte. Az elsőrendű vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. Az elsőfokú bíróság a másodrendű váltottat – mint többszörös visszaesőt – garázdaság vétsége miatt 270 óra fizikai munkakörben végzendő közérdekű munkára ítélte.

Az ügyész az ítélet helybenhagyását indítványozta, míg a vádlott és a védője felmentésért, illetve a tényállás téves megállapítása érdekében fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla május 12-én tárgyalja az ügyet reggel 9 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!