Rendőrségi

2014.11.18. 13:16

Villám csapott egy csepregi iskolába a gyakorlat szerint

Ezúttal egy csepregi általános iskola szolgált a megyei szituációs gyakorlat helyszínéül, melyet november 18-án tartottak a szombathelyi és sárvári hivatásos, valamint a helyi önkormányzati tűzoltók.

A tűzoltók a gyakorlat keretében megismerkedtek az intézmény sajátosságaival, begyakorolták a területén keletkezett tűz oltásának jellegzetességeit, az életmentést, valamint a kimenekítési-kiürítési terv alkalmazását. A gyakorlat vezetője pedig kiemelt figyelmet fordított egyebek mellett a kárhelykommunikációra, az egyéni védőfelszerelések szabályos használatára, illetve a beosztások szervezésére. A feltételezés szerint villám csapott az iskola épületébe, melynek következtében a létesítmény tetőszerkezete, valamint az első emeleti kémia szaktanterem és szertár izzani, égni kezdett. A villámcsapáskor a kémia teremben éppen kísérletet hajtottak végre a diákok, akik azonban az erős hanghatástól megijedtek, nem tudták szabályosan befejezni a feladatot, és veszélyes gáz szabadult ki a terembe.

A gáz hatására ketten rosszul lettek, elvesztették eszméletüket. Megszólalt az iskolában a tűzjelző, a tanulók rendezett sorokban kezdték meg az épület elhagyását. Egy gyermek viszont az intézmény csigalépcsős menekülési útvonalát választotta. Rohanás közben megbotlott, leesett a lépcsőn, és szintén eszméletét vesztette. Elsőként a csepregi önkormányzati, majd nem sokkal később a szombathelyi és sárvári hivatásos tűzoltók is a helyszínre érkeztek. Kiérkezésükig a tanárok megtartották a létszámellenőrzést, és megállapították, hogy három diák hiányzik a sorból. A tűzoltók azonnal megkezdték a felderítést, az épület áramtalanítását, a tűz oltását, valamint felderítő egységet küldtek az eltűnt tanulók megkeresésére és kimentésére. A tűzoltók rövid időn belül megtalálták és kihozták az épületből a sérült diákokat, majd átadták őket az időközben a helyszínre érkezett mentőszolgálat szakembereinek. A gyermekek biztonságba helyezését követően az egységek a lángokat is megfékezték. A megyei tűzoltósági főfelügyelő értékelése alapján a hármas kiemelt riasztási fokozatnak megfelelően tervezett feladatok végrehajtása pontosan, gyorsan és szakszerűen történt, ezért az állomány a feladatok megoldására „MEGFELELT” minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!