Rendőrségi

2014.07.27. 16:35

Utcai árusokat értek tetten a felügyelők

Szombathely - Diákokat alkalmazott egy helyi cég promóció címén, ám valójában illegális árusításról volt szó. A közterület-felügyelet tetten érte az elkövetőket, akik ellen eljárás indult.

Bognár Iván

Andrea rengetegszer belefutott már hasonló cégekbe, de ennyire rossz tapasztalatot még soha sem szerzett.

– Diákmunkát kerestem, amikor ráakadtam a hirdetésükre az interneten, és jelentkeztem az állásra. Az ezres órabért már az elején túl szépnek találtam, de próbáltam hinni abban, hogy ez lehetséges – mesélte Andrea. Behívtak interjúra, ahol egy hölgy tartotta az elbeszélgetést. Amikor rákérdeztem, hogy pontosan mi lenne a munka, annyit mondott, hogy kozmetikai termékeket kell népszerűsíteni nagyobb üzletekben a pult mögött. Azt is mondta, hogy nem értékesítésről van szó. Ezután részt kellett vennem egy nulladik napon, amelyért fizetést nem kaptam. Beültettek egy autóba, de nem mondták meg, hova megyünk pontosan, végül Nagykanizsán kötöttünk ki. Az utcán sétáltunk, leszólítgattuk az embereket. Engem úgy alkalmaztak, mint aki statisztikai felmérést végez, közben a lány, aki betanított, üzleteket bonyolított.

Szombathely közterületein is gyakran találkozhatunk parfümöt kínáló utcai árusokkal. Illusztráció: Szendi Péter

Andreát lelkileg megviselték a látottak, az eset után feljelentésen is gondolkodott.

– Akkor lett elegem az egészből, amikor egy idős férfit vert át az „oktatóm" a szemem láttára. A bácsi a város főterén olvasgatott, amikor a lány odaült mellé. A férfi végül vásárolni akart 12 ezerért három parfümöt, de nem volt nála pénz, így hazakísértük. Kihozta az összeget, a lány ekkor rábeszélte még két termék megvásárlására. A bácsi mondta, hogy nincs otthon több pénze, de a bankban van, így elmentünk vele oda. Tízezressel fizetett a lánynak, aki 4 ezer forinttal kevesebbet adott vissza neki.

Olvasónk, Endre jelezte, hogy több nagyobb üzletlánc parkolójában is üzérkedés zajlik.

– Felháborítónak tartom, hogy valaki olyan üzleteken gazdagszik meg, ami jogilag nem tiszta, mivel számlát az utcai árusok többsége nem ad. Ez a tisztességes vállalkozókkal szemben sem igazságos. Az itteni üzérek szervezetten működnek, mindig van köztük, aki figyeli, megjelennek-e a hatóságok. Ha igen, akkor az árusok gyorsan elmennek vagy elbújnak – fűzte hozzá.

Dr. Varsányi Péter, a szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója megerősítette: nem ritka városunkban az illegális utcai árusítás. Legutóbb a Fő téren értek tetten a közterület- felügyelők fiatalokat, amint azok parfümöket kínáltak eladásra a járókelőknek.

– Több lakossági bejelentést is kaptunk arra vonatkozóan, hogy fiatalok párban járják a Fő teret és parfümöket árulnak. Egy eredetileg promóciós cég bízta meg őket nyári munka címén, azonban a bemutatás helyett árusítás történt. Ennek megfelelően a Vas Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárást indított a szóban forgó cég ellen – mondta el. Kiderült az is, hogy az előállított négy fiatal közül három nem rendelkezett hivatalos munkaszerződéssel.

Címkék#diákmunka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!