Rendőrségi

2016.11.29. 11:48

Zsebre megy és nem játék! - Óvatosságra intenek a rendőrök a karácsonyi vásári forgatagokban

Megyei körkép - A pénznek a belső zsebekben a helye, a bankkártya mellett ne legyen PIN-kód, az autó pedig nem értékmegőrző - ezekre figyelmeztetnek a Vas megyei rendőrök és a polgárőrök is az adventi nagy bevásárláskor. Aki online szerzi be a karácsonyi ajándékokat, az is legyen körültekintő.

Bakos Ágnes

Láthatjuk, tapasztalhatjuk: megkezdődött a karácsonyi bevásárlások ideje. Zsúfoltak a boltok, a vásárok, az üzletek parkolói is. Rohannak az emberek az ajándékokért, a karácsonyi kellékekért, alapanyagokért - a roham pedig napról napra fokozódik. - A vásárlási lázzal jár az is, hogy fáradtabbak, figyelmetlenebbek vagyunk, ezt pedig ki tudják használni a tolvajok - hívta fel a figyelmet Némethné dr. Zsigó Zita alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. Érdemes figyelni a zsebekre, táskákra, az autókra, és a hosszabb időre üresen hagyott lakásra is.

Fotó: Szendi Péter

TÁSKÁK, ZSEBEK

Készpénznek, pénztárcának, okmányoknak, kulcsoknak és telefonnak is a belső zsebekben a helyük - hangsúlyozta az alezredes. - A bank automatáknál nézzük, meg, hogy sértetlen-e a kártyanyílás, és azt is, hogy nincs-e eltorlaszolva a pénzkiadó nyílás - emelte ki Némethné dr. Zsigó Zita.

JÁRMŰVEK

- A gépjármű nem értékmegőrző. Még csak nem is biztonságos. Ha már megpakoltuk az autót, akkor lehetőleg gondoskodjunk arról, hogy valami maradjon a járműben - tanácsolta az alosztályvezető. Üres táskát és kosarat sem érdemes szem előtt hagyni a kocsiban, hiszen a tolvaj nem tudhatja, hogy üres táskát, kabátot lát. Sőt, ha nem is lopnak el semmit az autóból, komoly anyagi kárt okozhatnak a kocsi rongálásával, az pedig senkinek nem hiányzik (főleg nem karácsony előtt). A közösségi közlekedési eszközökön különösen a fel- és leszállásnál, a legnagyobb tumultusban legyünk résen. Az alezredes tanácsai szerint a legjobb, ha a kézitáskát cipzár és csat is védi, nehezen nyitható.

ONLINE

- Bankkártyával olyan webáruházban vásároljunk, ahol a fizetés a banki oldalon keresztül történik, ez a biztonságos út. Óvakodjunk azoktól a weboldalaktól, amelyek nevében elírás van, vagy nem elérhetőek, hiányosak az üzemeltető adatai - sorolta az online vásárlással kapcsolatban Némethné dr. Zsigó Zita.

LAKÁSOK

Sokan döntenek úgy, hogy nem sodródik a család a karácsonyi lázzal, hanem elutazik inkább pár napra lazítani. Az is veszélyt jelenthet: legalábbis az üresen hagyott lakás. - Távozás előtt jól zárjuk be a nyílászárókat, kérjünk meg ismerősöket, rokonokat, szomszédot, hogy járjon át, ne legyen feltűnően üres a lakás - szól a rendőrségi tanács.

SZÓRÓLAPOZNAK

A karácsonyi forgatagban nemcsak az egyenruhások, hanem a formaruhások is fokozottan figyelnek: - Polgárőrök járőröznek a bevásárlóközpontok környékén, hiszen sokan a kocsikban hagyják a táskájukat, a megvásárolt ajándékokat - mondta el Kiss Viktória, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagja. Az autók szélvédőire teszik a papírokat, ha az autós rápillant, talán körültekintőbb lesz, jobban odafigyel: nem hagy értéket a kocsiban és bezárja a járművét.

S nem csak ezt a figyelemfelhívó feladatot vállalták a polgárőrök az idei adventi hetekben: - A megyei vezetés azzal a kéréssel fordult az egyesületek felé, hogy karitatív tevékenységet is folytassanak, meleg holmit, tartós élelmiszert gyűjtenek a Karitásszal közösen - árulta el Kiss Viktória.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!