Répcelak

2015.04.26. 10:49

124 házat öntött el a víz Répcelakon ötven évvel ezelőtt

Az ötven évvel ezelőtti nagy árvízre emlékeztek Répcelakon szombaton. Az önkormányzat tíz éve állított emléktáblát, azóta minden kerek évfordulónál itt hajtanak fejet.

Cseszkó Tamás

-  Az egész falu azon dolgozott, hogy megállítsa a vizet - mutatott körbe Répcelak főutcáján Kovács Kálmánné, aki huszonévesen élte át az ötven évvel ezelőtti répcelaki árvíz eseményeit. - Soha nem láttunk még akkora árvizet, 124 ház állt víz alatt - mondta Dömötör Sándor, aki maga is részese volt az eseményeknek.

A megemlékezésen Németh Zoltán Petőfi Sándor versét, A Tiszát szavalta, amely egykori vágtatásával szintén rémületet okozott, akár csak Répcelakon a Répce hajdanán.

Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője az emléktáblánál elmondta: neki még a nagyszülei meséltek az akkori árvízről, amely nemcsak Répcelakot, de számos más települést, többek között Sárvárt, Csepreget és Büköt is érintette. Kiemelte, az akkori pusztítást követően jött az újjáépítés, a répcelakiak munkájának köszönhetően a város ma is élhető, virágzó település. - Ma új kihívások előtt állunk, hiszen a nagy kamionforgalomnak végre el kell tűnnie a városból - fogalmazott a képviselő, helyes igenlést kiváltva a jelenlévőktől.

Majthényi László, az első sorban: Németh Kálmán, Répcelak korábbi polgármestere, Ágh Péter, Szabó József, jelenlegi polgármester
Fotó: Garas Kálmán

Az emléktáblánál a helyi önkormányzati vezetők, valamint a civil szervezetek képviselői helyezték el a tisztelet koszorúit. A megemlékezés a művelődési házban folytatódott, ahol a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai (Pap Kíra, Németh Andrea, Nagy Nikolett,) adtak színvonalas műsort.

Szabó József, Répcelak polgármestere beszédében elmondta, a település történetében vannak meghatározó, sorsfordító pillanatok, mint a vasútépítés kezdte, a tűzvész, a tejgyár, a szénsavgyár alapítása vagy éppen a szénsavgyári robbanás, a legmélyebben azonban mégis az árvíz emlékezete él a lakosságban. - Országos méretű összefogásnak köszönhetően a romokon egy szebb és jobb Répcelak épült- húzta alá Szabó József.

Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke megemlékezett Csuka József alhadnagyról is, aki a legdrágábbat, az életét adta a tragédia során. - Ma még közöttük vannak, akik megélték ezt a tragédiát, elveszítették az értékeiket, az otthonaikat, becsüljük meg őket! - hívta fel a figyelmet az elnök.

A rendezvényen szakemberek tartottak előadást a korabeli eseményekről, majd levetítették Boros Ferenc megindító dokumentumfilmjét, amely még élő emberek visszaemlékezései alapján mutatta be a nagy árvizet. A megemlékezés kiállítás-megnyitóval folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!