Répcelak

2014.03.29. 19:45

A talajok kezelése

Répcelak - A hatékony, környezetkímélő növénytáplálás lehetőségeiről volt szó a Répcelaki Szabadegyetemen.

Simon Erzsébet

Megfelelő információ nélkül a döntés csak véletlenül lehet jó! Trágyázni talajvizsgálat nélkül csak véletlenül lehet szakszerűen! - mondta elöljáróban dr. Horváth József agrokémikus a Répcelaki Szabadegyetem vendégeként. A hétköznapi tudomány és művészet elnevezésű előadássorozatban ezúttal trágyázásról, talajvizsgálatról, növényanalízisről, hiánybetegségekről hallhatott a városi könyvtár közönsége. Dr. Horváth József az eredményes és hatékony, környezetkímélő növénytáplálás lehetőségeiről, megoldásairól, a szakszerűség fontosságáról szólt.

 

Felsorolta a talajtípusokat, azok jellemzőit, növényfajtánként fogalmazta meg a tápanyag és mikroelem szükségletet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a műtrágyázás költségeit csak megfelelő szakszerűség mellett lehet elviselni. Az előadó rámutatott, miként lehet az anyaföld életet adó rendszerébe úgy beavatkozni - megsokszorozva természettől adatott termőképességét , hogy annak egyensúlyi rendszere fennmaradjon, és az elkövetkező nemzedékek számára is az élet forrásaként szolgáljon. Az előadó e tárgykörben hiteles személy, mert a cége négyszázezer hektár mezőgazdasági terület szakmai gazdája Magyarországon, és tanácsokkal, elemezésekkel segítik a termelőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!