Répcelak

2015.05.10. 15:03

Kőszegi képek meséi: Dr. Bariska István előadást tartott a városról

Répcelak - Amiről a kőszegi képek mesélnek címmel dr. Bariska István nyugalmazott levéltáros tartott előadást a Répcelaki Szabadegyetemen.

Némethy Mária

Kőszeg nyugalmazott levéltárosa kitűnő előadásában archív térképek, városábrázolások, képeslapok, légifotók, oklevelek, tematikus vázlatok, archív és jelenkori, helyszíni felvételek segítségével tárta fel a történelmi kisváros földrajzi elhelyezkedését és térbeli szerkezetét. Bemutatta a város nemrég lezárult történeti atlaszkutatásának egy-egy fejezetét, különös tekintettel a fallal körülvett várvárosra, épített örökségére, szőlő- és bortermelő kultúrájára, a belső és külső terek funkcióira, kiemelkedő kultúrtörténeti értékeire. Előadásában egyebek között kitért a belváros 2012-ben befejezett térrekonstrukciójára, a tér központi elemét alkotó Mária-szobor pusztulására és helyreállítására.

Bariska István volt az előadó. Fotó: Garas Kálmán

A répcelaki Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület rendezvénye rendkívülinek számított, mert az előadó 2013 óta visszavonult a nyilvános szereplésektől.

Az egyesület és a művelődési ház következő meghívottja Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas képzőművész. A Répce Galéria 127. kiállítójának tárlata május 13-án, szerdán 18 órakor nyílik, közreműködnek a Móra iskola tanulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!