Répcelak

2017.02.02. 18:35

32,5 millióval kevesebb jut

Répcelak - Kevesebb pénzből gazdálkodik a város 2017-ben, de a fejlesztésekre így is marad elegendő forrás.

Budai Dávid

A város idén előreláthatóan 964 millió 468 ezer forintból gazdálkodhat - hangzott el a január 26-ai testületi ülésen, amikor a 2017-es költségvetési tervezetet ismertették. Szabó József polgármester hangsúlyozta: a nagy számokat elfogadták, de pármilliós átcsoportosítások még lehetnek a február 13-ai közmeghallgatásig. A végleges költségvetést azonban csak a február 16-ai testületi ülésen fogadják majd el. Az idén rendelkezésre álló összeg 32,5 millióval kevesebb, mint ami tavaly a város kasszájába érkezett. Ennek oka egyrészt az, hogy egy új jogszabály szerint a magas iparűzési adóbevétellel rendelkező önkormányzatoknak szolidaritási hozzájárulást kell fizetniük, ami Répcelak esetében 26,5 millió forint, másrészt pedig csökkent azoknak a száma, akik igénybe veszik az óvodai szolgáltatásokat és a gyermekétkeztetést. Elhangzott, hogy az önkormányzat január 1-jétől a bölcsődei ellátást nem önként vállalt feladatként, hanem kötelező feladatként kezeli.

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 5 millió forintból újítják fel a vizesblokkot Fotó: Varga Ákos

2017-ben nagyrészt a tavalyi évhez hasonló szervezeti, intézményi hálózattal, bevételi és kiadási struktúrával számol az önkormányzat, ám néhány változás lesz. A tavaly alapított Városgazdálkodási Nonprofit Kft. működésének bővítése miatt az önkormányzat két karbantartója január 1-jétől már a kft.-ben dolgozik. A gazdálkodást - akárcsak a korábbi években - idén is az intézmények működőképességének a takarékossági szempontok figyelembevételével történő megőrzése, a város fejlődését szolgáló fejlesztések előkészítése, elindítása és megvalósítása határozza meg. A legnagyobb kiadást természetesen a sportcsarnok megépítéséhez szükséges 155 millió forintos önrész jelenti, de 30 millió forint jut a ravatalozó és 5 millió az általános iskola vizesblokkjainak felújítására is. A tervek szerint 6 milliót költenek majd a Répcelaki Fesztiválra, milliót fásításra, és egymillió forint jut a sportcsarnok avatóünnepségére. Míg a Répce Tv Nonprofit Kft. - az előző évivel azonosan - 5 millió forint támogatásra számíthat, addig két intézmény, a bölcsőde és az Idősek Klubja, valamint a Művelődési Otthon és Könyvtár a 2016-os előirányzathoz képest 2,2 millió forinttal kevesebbet kap majd.

Január 1-jétől az önkormányzat belépett az áfakörbe, ennek hatására pedig a lakóingatlannak nem minősülő ingatlanok bérlete után fel kel számolni az áfát, amelyből csaknem 5 millió forint bevételre számíthatnak. Hasonló összeget vár az önkormányzat kamatokból is.

Január 1-jétől a minimálbér és a garantált bérminimum összege jelentősen emelkedett, amely összesen negyven dolgozót érint. Változtak a cafetéria szabályai is, az Erzsébet-utalvány megszűnt, helyette készpénzt kaphatnak az önkormányzat dolgozói.

A polgármester hangsúlyozta: annak ellenére, hogy valamivel kevesebb pénzből gazdálkodnak idén, mint tavaly, a város gazdálkodása kiegyensúlyozott, és a 2017-es célkitűzéseket végre tudják hajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!