Répcelak

2016.08.28. 18:55

438 millió forint folyt be - A bevétel kilencven százaléka a helyi cégektől származik

Répcelak - Az útépítésen dolgozó cégek 15 millió forinttal gazdagították a városi kasszát. 44 millió forinttal több folyt be adókból, mint tervezték.

Budai Dávid

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen ismertették a város múlt évi adóbevételeit. Mint kiderült, az adóbevétel kilencven százaléka az iparűzési adóból származik. A városban tavaly 73-an fizettek építményadót, ami végül csaknem 17 millió forint bevételt jelentett, a megjósolt 15 millió forinttal szemben. Így itt kétmillió forinttal lett több a bevétel a tervezettnél. Az önkormányzat az idei évre is 15 millió forint építményadóval számol, amelyből június végéig már több mint 8 millió forint be is érkezett. Gépjárműadóból az önkormányzatnak tavaly 18 millió 378 ezer forint bevétele keletkezett, ami 622 ezer forinttal kevesebb az előirányzathoz képest. Itt sok esetben gond volt a fizetési hajlandósággal, mivel tavaly összesen 113 írásbeli felszólítást küldtek ki az adózóknak a gépjárműadó-tartozásuk behajtása miatt. Az önkormányzat idén is 18 millió forint bevételre számít ebből az adónemből. Talajterhelési díjat mindössze 11 adózónak kellett fizetnie, tavaly 272 ezer forint folyt be. Tavaly hét magánfőző az előállított párlatmennyiségek után összesen 6 ezer forintot fizetett be.

 

Szabó József polgármester és dr. Kiss Julianna jegyző az augusztus 25-ei testületi ülésen  Fotó: Varga Ákos

A város önkormányzatának 2015. december 31-én nyilvántartott összes követelése a lejárt esedékességű adótartozások tekintetében több mint 27 millió forint volt. Sajnos a pénz nagy része behajthatatlan a megszűnt vállalkozások miatt, nem beszélve az elévülésről. Idén például már csaknem 4 millió forintnyi adó évült el, amelyet nem lehetett behajtani. Sőt, mivel július 1-jével az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított négy év elteltével évül el (a korábban hatályos ötéves elévülési idő helyett), előzetes számítások alapján további több mint 1 millió forint be nem hajtott adó fog elévülni.

A város adóbevételének kilencven százaléka az iparűzési adóból származik. Ez azonban kockázatot is rejt, hangsúlyozta Szabó József polgármester, mivel az adóbevételek jelentős része mindössze három cégtől származik. Ha valamilyen oknál fogva bármelyik cég kiesik, Répcelak komoly bajba kerülne. Ez a veszély azonban egyelőre nem fenyeget, sőt az idei adóbevételek meglehetősen jól alakultak. Az iparűzési adó mértéke 2000 óta két százalék. A tavalyi évre csaknem 360 millió bevétellel számolt az önkormányzat, ezzel szemben ténylegesen több mint 400 millió forint folyt be, részben annak köszönhetően, hogy az M86-os gyorsforgalmi út építésén dolgozó vállalkozások is több mint 15 millió forintot fizettek be. A polgármester azonban hangsúlyozta: mivel ősszel elkészül az út, jövőre ezzel a mintegy 15 millió forinttal már nem számolhatnak. Idén azonban a számítások szerint még a tavalyi évnél is több adóbevétele lesz a városnak, így a jövő évvel bátran tervezhetnek, fogalmazott a polgármester. Összesen több mint 438 millió forint adóbevételre tett szert a város, pedig csak 392 millióval számoltak, vagyis 44 millióval került több a városkasszába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!