Répcelak

2015.10.11. 10:14

A szója nem jött be: A gazdakör tagjai hasznos szakmai kirándulást tettek

Répcelak - A földeken az őszi munkák állásáról, egy hasznos szakmai kirándulásról is beszélt a gazdakör két alelnöke.

Némethy Mária

A Répcelaki Gazdakör két alelnökét, Kiss Jánost és Papp Györgyöt arra kértem mondják el: milyen fontos tapasztalatot szereztek a nemrégiben megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron? Magyarország nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvényére a gazdakör szervezett kirándulást.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron, Magyarország legnagyobb, legrégebbi és nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvényén a Répcelaki Gazdakör tagjai: Nagy Elek, Kiss Ferenc; Balassa József, Ifj. Nagy János, Kiss János, Nagy János és Kiss Dávid. Fotó: Répcelaki Gazdakör

– Az ideit már 77. alkalommal rendezték meg a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontjában, s nagyon sok jó benyomással jöttünk haza erről a szakmai kirándulásról. Igazán tanulságos volt. Óriási fejlődést láttunk, kiváló eszközöket. Én egy olyan kombinált gépet nézegettem szívesen, ami egyben talajművelő, szántás elmunkáló és magágy előkészítő is. Három funkció egyben. Egy ilyen gép birtokosa sok időt, energiát megspórolhat – válaszolta Papp György. Kiss Jánosnak egy modern műtrágya kiszóró gép tetszett meg, mert a régebbinél sokkal egyenletesebben lehet vele műtrágyázni a talajt. Arra a kérdésre, hogy összefognak-e majd egy gép megvételéért, ő azt válaszolta:

– Szerintem egy ilyen gépet mindenki maga szerez be magának, mert mindig kéznél van, használatakor nem függ senkitől. Viszont van más, amiben összefogunk. A gazdakör előnye, hogy úgy egy esztendeje a vetőmagot, műtrágyát közösen vásároljuk meg, a terményt is együtt, nagy tételben adjuk el.

A répcelaki határban a kukoricát 80-90 százalékban betakarították, az ősziárpát 90 százalékban elvetették, a búza fele a talajban van.

– Szóját többen termeltünk az idén, én is, de utoljára tettem – jegyzi meg Kiss János. – Nagyon bürokratikus eljárással termeszthető. Be kell jelenteni a vetés idejét, az aratásét, minimum tíz mázsa terménynek kell lennie ahhoz, hogy a támogatást megkapjuk. Az ember este nyolcig kint dolgozik a földeken, utána otthon még egy órás papírmunkát végezzen? Ki gondolja, hogy ez így jól van?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!