Répcelak

2015.01.04. 14:57

Géza atyának fontos a hagyomány, a kötődés őrzése

Répcelak - Aigner Géza plébános nagy hangsúlyt helyez a vidék megtartó erejének megőrzésére, fejlesztésére, a gyerekek bevonására a hitéletbe.

Némethy Mária

Amikor 2009-ben az öt Vas megyei települést ellátó Aigner Géza plébános Szombathelyről Répcelakra került, szembesült a falvakat sújtó gazdasági, népesedési, kulturális nehézségekkel. Minderre választ keresve segítőivel olyan programokat indítottak el a plébánia területén, amelyek segítik a közösségeket.

Felelős életszemlélet, tenni akarás. Talán ebbe sűríthető Aigner Géza atya alapállása, aki először a karácsonyra készülődés közös öröméről beszélt:

– A plébánia területén Horváth Péter hitoktatóval a gyerekek egy héten át betlehemeztek. Bekopogva a házakba, lakásokba ünnepi jókívánságokat vittek Répcelak, Nick, Uraiújfalu, Csánig és Vámoscsalád családjainak. Ez is hagyomány, akárcsak a szent család-áldás karácsony előtt. Vámoscsaládon a gyerekek fogadták a szent család képét. Répcelakon mézeskalács díszeket készítettek, Nicken a hajnali miséken 20 gyerek vett részt, utána kakaóparti volt a részükre. Vámoscsaládon ősszel megalakult a Varázskezek csoport, szülők segítségével készítettek díszeket, a kézműveskedést folytatják.

Aigner Géza atya 2009-ben került Szombathelyről Répcelakra. Azóta sokat tett itt segítőivel. Fotó: Unger Tamás

A nyár persze egészen más itt is.

A plébánia tulajdonához tartozott két egykori katolikus iskola üres épülete, a 25 éve üresen álló nicki plébánia, a nagy kertek ma már egészen más képet mutatnak, mint 2009-ben. A kerteket kitisztították, a következő évben gyümölcsfákat ültettek, amelyek az elmúlt években már termettek is. A gyümölcsöt együtt dolgozzák fel, van befőzőnapjuk. Egy időközben felújított kemencében sütnek, aszalnak. Nagy sikere van a teakészítésnek. Ragaszkodtak hozzá, hogy – a hét napjaira gondolva – legalább hétféle szárított növényük legyen, ezekből állítanak össze különböző teakeverékeket.

– Az idősebbeknek már jobban kialakult a kötődésük a saját településükhöz, annak templomához, hívő közösségéhez, a fiatalok és a gyerekek esetében ezeket az értékeket most kell megszerettetni – vallja Aigner Géza atya.

Felelős életszemlélettel, kis lépésekkel haladva őrzik a hagyományokat úgy, hogy eközben a falusi lakosság önbecsülését is emelik. Így gondolkodva alakítják a teremtett világ megőrzéséért munkálkodó egyházi közösségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!