Répcelak

2014.06.21. 19:54

India spirituális titkairól – a teológus szemével

Répcelak - Lelkigyakorlaton járt Indiában dr. Gömböcz Elvira közgazdász, teológus, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanársegédje.

Simon Erzsébet

Az ország spirituális központjairól mesélt a Répcelaki Szabadegyetem hallgatóinak.

India fő spirituális központjaiba vezette el hallgatóságát dr. Gömböcz Elvira: az Egység Egyetemre, Aurovillbe; és Tiruvannamalaiba, Ramana Maharishi ashramjába.

Dr. Gömböcz Elvira India spirituális központjaiba vezette el a Répcelaki Szabadegyetem hallgatóságát. Fotó: Garas Kálmán

Az Egység Egyetem 28 napos lelkigyakorlatán indiai szerzeteseket hallgattak a résztvevők, és a szerzetesek által vezetett gyakorlatokat (szadhanakat) végeztek. Az egymásra épülő előadások és programok mély életbölcsességeket fogalmaztak meg, amelyeknek az igazságát az élettapasztalatai alapján bárki azonnal érezhette. Így elemi erejű felismerésekként hatottak. A gyakorlatok arra szolgáltak, hogy a résztvevők közvetlenül megtapasztalhassák az előadáson elhangzott témák igazságát a saját életükben. Auroville (Dél-India, Tamil Nadu) a világ egyik leismertebb spirituális központja. 1968 óta épül és fejlődik. Valódi életközösség ökológiai gazdálkodással és együttműködésen alapuló gazdasági rendszerrel. A középpontot a templom (Matrimandir) jelenti. Körülötte 10–20 családból álló közösségek alakultak. A csoportok indiaiakból és a világ számos országából áttelepült európai és amerikai emberekből állnak. A közösség nagy figyelmet fordít a munkamegosztásra, a helyi pénz alkalmazására, a biogazdálkodásra, a víztisztító programokra és a megújuló energiára.

Tiruvannamalaiban két híresebb zarándokhely van: az egyik Ramana Maharishi ashramja és barlangja, a másik pedig a Síva-templom. A város az Arunachala hegy lábánál fekszik, amelyet a helyiek Síva testének tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!