Répcelak

2015.03.06. 11:56

Jobbnak kell lenni az ellenfélnél - Répcelakon tartott előadást Tóbiás József, az MSZP pártelnöke

Répcelak - Az aktuális baloldaliságról is beszélt Tóbiás József országgyűlési képviselő Répcelakon.

Merklin Tímea

A Magyar Szocialista Párt elnöke volt a vendég a Répcelaki Szociáldemokrata Fórum 14. előadásán, amelyet dr. Németh Kálmán volt polgármester szervezett.

Tóbiás József egyéni életútjáról megtudtuk: szabolcsi származású, Nyíregyházán járt szakközépiskolába, Pécsen végzett humánerőforrás-szakon. Rába Tímea a felesége, három gyermeket nevelnek. Rendszeresen sportol. Nem tervezte, hogy baloldali politikus lesz. Elküldték a Baloldali Ifjúsági Társulás rendezvényére, amely épp az alakuló ülés volt, és „ott ragadt". Elmesélte: a mozgalomban az volt a jó, hogy mindig történt valami, és „kinyílt a világ". Kiss Péter az első elnöke volt a szervezetnek, 2002-ig dolgozott vele. 1998-ban Horn Gyula volt az, aki azt mondta nekik (a fiataloknak): „ne csak szájaljatok, hanem szálljatok be a politikába".

Dr. Németh Kálmán volt polgármester és Tóbiás József, az MSZP elnöke, országgyűlési képviselő. Fotó: Merklin Tímea

A pártelnök szerint nemcsak a 2002-2010 közötti szocialista kormányzás tanulságait kell levonni, hanem az elmúlt 25 év tanulságait is. A kormányzás szempontjából a 2002-2004 között működött Medgyessy-kormány folytatta a legeredményesebb baloldali politikát. 2006-tól 2010-ig rengeteg fejlesztési forrás érkezett Magyarországra, ez felülről fényképezve látszana legjobban: az ország 30 évet lépett előre, annyi autópálya, közműhálózat, csatorna, közoktatási intézmény épült. De: az emberek élethelyzete nem változott.

Dr. Németh Kálmán arról is kérdezte Tóbiás Józsefet, szerinte mi az oka annak, hogy 2010-ben és 2014-ben is elvesztették a választásokat.

A pártelnök azt mondta: - Nem értettünk meg valamit. Mi azt hittük, hogy egy kormányzással szemben kell politizálni, nem egy rendszerrel szemben. Nem értettük meg, hogy a pártpolitika nem tudja befogadni a másra vágyók igényét. Nem a párt a lényeg. A kulcs: egy személy, egy gondolat, egy értékrend, egy habitus – mindaz, ami fontos az emberek számára. Azok tudtak sikeresek lenni, akik ki tudtak lépni a pártos térből, akik megértették, hogy alternatívát kell építeni, és hittek abban, hogy lehet jobb az élet, ha változtatnak. Új együttműködési kereteket kell kialakítanunk, megkeressük azokat a szereplőket, akik eredményeket érnek el a választóknál. Jobbnak kell lenni az ellenfélnél. Ma emberbe kell befektetni, nem vasba, fémbe.

Jobbról Szabó József jelenlegi polgármester és felesége a "Répcelaki Szociáldemokrata Fórumon". Fotó: Merklin Tímea

Az adórendszerrel kapcsolatosan úgy fogalmazott: nem azért kell megváltoztatni, hogy szavazókat gyűjtsünk, hanem azért, mert igazságtalan és szétszakítja a társadalmat. Dr. Németh Kálmán azt is megkérdezte: van-e esély egybetömöríteni a baloldalt? Erre a pártelnök úgy felelt, hogy be kell fejezni azt az álvitát, hogy ki is a baloldali. Nem politikai alkukat kell kötni „fent", hanem elérni, hogy természetes folyamatban találkozzanak azok a csoportok, amelyek le akarják bontani a jelenlegi rendszert, nem öncélúan, hanem az igazságtalanságok miatt.

Tóbiás József úgy véli, az elmúlt negyedévben sokat változott Magyarország: azzal, hogy lekaparták a mázat a valóságról, és elkezd látszani a valóság. Ma annak a gyereknek van esélye felemelkedni, akinek a tanulmányait a szülei tudják finanszírozni. A sokaság beszorult az anyagi helyzetébe. Nem lehet kormánypolitika a „tisztességes szegénység". A vidék már nem az agrárium kérdése, hanem szociális, kulturális és gazdasági kérdés is. Úgy fogalmazott: hosszú évek kellettek ahhoz, hogy a vidéket elveszítsük. A vidéken élők is vágynak arra, hogy alakíthassák a politikát. Szeretnék, hogy a földeket ne lehessen elvenni a használóktól.

A pártelnök hangsúlyozta: Magyarország önállóan nem tud kijutni a világba, csak Európán keresztül. Ha megkérdezzük az emberektől, mit várnak a kormányváltástól, azt mondják: biztonságot, munkahelyet, biztos jövedelmet. Ha telik fedett sportlétesítményekre, akkor teljék béremelésre, szociális ellátásra és az oktatás támogatására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!