Répcelak

2015.11.23. 17:06

Irodalmunk gyöngyszeme, Grecsó Krisztián a répcelaki Nyitott Térben

Répcelak – És tényleg elférünk mellette, és tényleg megyünk utána (még akkor is, ha nem): Grecsó Krisztián József Attila-díjas író a Nyitott Tér Egyesület Irodalmunk gyöngyszemei-sorozatának vendége volt a répcelaki könyvtárban.

Ölbei Lívia

Grecsó Krisztián kicsit a „mi fiunk", akár több értelemben is.

Grecsó Krisztián
Fotó: Garas Kálmán

Egyrészt azért, mert a sárvári diákírók, diákköltők találkozóján figyeltek föl rá először a tapasztaltabb költő- és írókollégák: középiskolásként vers-vízjelekkel érkezett a krónikás, lantos Tinódi városába. (És már ez idő tájt föltűnik egy szó: „honvágy".)

Másrészt meg azért is a mi fiunk, mert kiteljesedő prózaíróként máig a vidék áll érte jót, a kisvárosi tapasztalat alapozta meg írásművészetét (igaz, nem a Dunántúl, hanem az Alföld), sokan benne látják az „új Móricz" megtestesülését. (Persze Móricz legalább annyira „urbánus", mint amennyire „népies" - és ez benne a legszebb.)

Így vagy úgy, Grecsó Krisztián számára a krónikás-szerep tulajdonképpen megmaradt: minél  beljebb  jut a fikció sűrű erdejében, annál többet tud és oszt meg saját családjának történetéről, azaz önmagáról is. És még a lant is stimmel: a Rájátszás-sorozatban rendszeresen színre lép, gitáron játszik. Frontember; mint rendszeres közéleti publicisztikáiban.

Grecsó Krisztián és dr. Bokányi Péter
Fotó: Garas Kálmán

Mindehhez – vagy mindezért - gyakorlott, nyitott, szeretnivaló beszélgetőpartner: a répcelaki Nyitott Térben dr. Bokányi Péter  irodalomtörténész beszélgetett vele. Ritka gyöngyszem: a kortárs kánonban  és az olvasóközönség köreiben egyaránt magasan jegyzik. Jó, hogy eljött, jöjjön máskor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!