Répcelak

2015.03.25. 16:36

Miért jó Répcelakon rendőrnek lenni?

Répcelak - Tavaly csak 44 bűncselekmény történt a városkában és mindössze 15 közlekedési baleset volt.

Némethy Mária

A képviselők ülésén Varga Gyula rendőr alezredes, őrsparancsnok és Fekete Géza sárvári kapitányságvezető is beszélt Répcelak közbiztonsági helyzetéről.

– Kétségtelen, hogy a város földrajzi elhelyezkedése, a terület gazdasági, kulturális viszonyai, az itt élő polgárok jogkövető életvitele kedvezőbbé teszi helyzetünket az ország bűnözéssel súlyosabban fertőzött területeihez képest – állapította meg Varga Gyula, a répcelaki rendőrőrs parancsnoka a képviselők csütörtöki ülésén. Ki is jelentette: – Répcelakon jó rendőrnek lenni.

Fekete Géza sárvári rendőrkapitány és Varga Gyula répcelaki őrsparancsnok az ülésen. Fotó: Némethy Mária

A városkában tavaly összesen 44 bűncselekmény és 15 közlekedési baleset történt. (2013-ban ez a száma 49 és 11 volt.) Súlyos, a lakosság biztonságérzetét fokozottan veszélyeztető cselekmény nem történt. A gépjármúfeltörések visszatérő problémát jelentenek – két eset volt tavaly –, ezért a megelőzés érdekében fokozottan ellenőrizték a veszélyeztetett parkolókat, széleskörű propagandát fejtettek ki megelőzésként. Új elkövetési módszerként jelentek meg az internetes áruvásárlási csalással elkövetett bűncselekmények, ez nagy mértékben a sértettek elővigyázatlansága miatt következik be. Az erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények kiváltó oka továbbra is a pillanatnyi konfliktusok ilyen módon történő megoldása, illetve a nagy mértékű alkoholfogyasztás. Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma csökkenő tendenciát mutat, ez a  bűnmegelőzési előadásoknak is köszönhető. Tavaly Répcelakon öt tulajdon elleni szabálysértés történt, három esetben sikerült felderíteni az elkövetőt. A főútvonal kiemelt teher- és személyforgalma ellenére prostitúció nem alakult ki a városban. Répcelakon öt személyi sérüléses közlekedési baleset történt, közülük egy halálos és négy könnyebb sérüléssel járt. Az ellenőrzések során 19 közlekedési szabálysértővel szemben intézkedtek a rendőrök, 197 fővel szemben 1,9 millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki.

Képviselői kérdésekre válaszolva Fekete Géza rendőrkapitány elmondta: a dizájner drogok jelenléte nem kizárt a városban, ezek nagyon veszélyesek, „orosz rulettet játszik", aki ilyennel mérgezi magát. Varga Gyula őrsparancsok pedig kifejtette: a városon áthaladó 86-os főútvonalon akárhol nem lehet megállítani a gyors kamionokat, mert az intézkedés nagyobb balesethez vezetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!