Répcelak

2015.07.05. 08:44

Minden napra egy élmény - Négy faluban jártak a táborozó hittanosok

Aigner Géza plébános ötlete valósult meg immár hatodik éve Répcelakon és környékén. A múlt héten kirándulóhéten vehettek részt hittanos gyerekek.

Némethy Mária

A környékkel ismerkedtek, egy-egy napot Nicken, Csánigon, Vámoscsaládon, Uraiújfaluban és Répcelakon töltöttek.

Sok helyen szerveznek hittanosoknak tábort, de ez hon- és önismeretről, összefogásról, sok ismeretről, rengeteg élményről is szólt.

– A települések rejtett értékeivel is meg akarjuk ismertetni a gyerekeket – emelte ki Aigner Géza plébános.

Érdekes programot állítottak össze a kirándulóhétre.

Egy hete Nickre bicikliztek, gyalogoltak a gyerekek, ahol palóclevest készítettek. Maguk tisztították, vágták a hagymát, a húst, a krumplit hozzá, majd betették a palócleves fazekait és a kakaós kalácsot a kemencébe. A szerzetesek éve lévén a kolostori életről néztek meg vetítést. A gitáros szentmisén a nap szentjeiről, Szent Péterről és Szent Pálról emlékeztek meg. Ezután a nicki gyerekek műsora következett, majd megnéztek egy állatfarmot, karaokéztak, métáztak, végül a többség visszagyalogolt Répcelakra.

Csánigon a focipályánál bográcsgulyást készítettek. A rendezvénypavilon alatt megtartott szentmise után a Répce partján vízrebocsátották papírhajóikat, illetve a természetben talált tárgyakból csónakocskákat készítettek. Növényhatározóból kigyűjtötték a hely növényeit, azután versenyeztek, hogy ki tud időre több vizet kimerni a Répcéből.

Bencsik Patrik és Papp Kíra a növényhatározóval. Fotó: répcelaki katolikus plébánia

Vámoscsaládra vonattal érkeztek, ahol elsőként a kemencében sült krumplit kóstolták meg. A plébánián a szlovákiai Alistálról érkezett Szűcs Éva mesélt a településen működő egyesületükről, Szent Márton templomukról, majd foglalkozást tartott az újrahasznosítás jegyében. A szentmise után a helyi asszonyok vámoscsaládi éneket tanítottak, a „Varázskezek csoport” agyagplaketteket, liba alakú illatzacskókat kézműveskedett a gyerekekkel. A nap játékkal, métával zárult.

Uraiújfalu evangélikus templomában dr. Smidéliusz László mutatta be az egyház múltját. Szentmise és ebéd után bárányokat néztek meg, játszottak, műsort adtak.

Pénteken Répcelakon egy kőszegi domonkos apáca volt a vendég, aki a szerzetesi életről mesélt, aztán a rendőrautók felszereléseivel, a szabályos közlekedéssel ismerkedtek a gyerekek.

Minden településen a nagymamák süteményeket vittek a táborozóknak, akik augusztus első hetében Pannonhalmára mennek majd hittantáborba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!