Répcelak

2017.01.05. 18:40

Minőség megalkuvás nélkül - Soha nem fordult elő, hogy valaki kétszer szerepelt volna

Répcelak - Garas Kálmán 15 évig volt a város kulturális életét meghatározó egyesület elnöke. Vele beszélgettünk.

Budai Dávid

Nemcsak a várossá válás tette emlékezetessé Répcelak életében a 2001-es dátumot, hanem az is, hogy 15 évvel ezelőtt decemberben megalakult a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület. Az ötletadó a répcelaki születésű Garas Kálmán volt, aki egészen a közelmúltig töltötte be az elnöki tisztséget az egyesületnél. Az ismert fotóművészt lemondásának okairól és az elmúlt 15 évről kérdeztük.

A 16 alapító tag Répcelak város és kistérsége képzőművészeti, irodalmi és komolyzenei rendezvénykínálatának színesítését, bővítését határozta meg az egyesület feladatául. - Úgy gondoltuk, hogy a városi ranghoz a kultúra fejlesztése is hozzátartozik. Reméltük, hogy lehet a közösség érdekében mozgósítani, ha nemesek a célok. Szándékunk volt: szellemiséget, lelket, a szó eredeti értelmében kultúrát teremteni és adni városunk, vonzáskörzetünk, kistérségünk lakóinak.

Garas Kálmán a megyei önkormányzat oklevelével, amellyel az egyesület 15 éves tevékenységét ismerték el  Fotó: Varga Ákos

Minden törekvésünk a közösség megszólítására, kulturális élményeinek gazdagítására, a közös befogadás örömének kialakítására irányult. Munkánk során mindig Márai Sándor a lényegesről megfogalmazott intelmeinek szellemében jártunk el: Amikor a középutat választod, pazarolsz. A lényeges mindig olcsóbb, hasznosabb, eredményesebb - fejtette ki Garas Kálmán. Az évek során főként a városban és Répcelak környékén élőkből igazi törzsközönség alakult ki. Nem véletlenül.

Az egyesület tagjai azt vallották és vallják mai is, hogy a minőség nem a település nagyságához köthető. Minden helyen a lehető legszínvonalasabbat kell adni, és ebben nem szabad megalkudni. Garas Kálmán és csapata nem alkudott meg. Minden év elején leültek és kialakították az az évi programtervet, amelytől csak akkor tértek el, ha közbejött valami. Egy ilyen tervet letenni az asztalra egyáltalán nem könnyű.

Egyrészt nagyon meg kell gondolni, hogy kinek adnak lehetőséget, hiszen a minőségből nem engedhetnek, ugyanis már régen rang az, ha egy művészt vagy műveit meghívják a galériába. Másrészt soha nem fordult még elő, hogy valaki kétszer szerepelt volna , pedig a legutóbbi Kassák-kiállítás már a 144. volt a sorban, tudtuk meg Garas Kálmántól, aki elmondta azt is, hogy lemondásának pusztán két oka van. Az egyik, hogy elfáradt - hiszen idén lesz hetvenéves - a másik pedig az, hogy a szervezés, illetve a megnyitókon való részvétel rengeteg idejét rabolta el a családjától. Döntését nehezen hozta meg, de úgy véli, sokkal jobb, ha az ember maga dönt, mintha az élet kényszeríti rá. Garas Kálmán természetesen nem szakad el az egyesülettől, munkájával a jövőben is segíti azt. Ahogyan korábban megírtuk, az egyesület elnöke január 1-jétől Mészáros Imréné lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!