Répcelak

2017.04.27. 18:50

Nem könnyű a másság elfogadása

Répcelak - Vannak bennünk olyan ősi indulatok, amelyeket a civilizáció már felülírt. Viszont ezeket könnyen fel lehet szítani, ami veszélyes.

Budai Dávid

A másság elfogadásának pszichológiai nehézségei címmel tartott előadást dr. Gáspár Mihály nyugalmazott főiskolai tanár, szerdán 17 órakor a könyvtárban. Elhangzott, a mai magyar társadalom 70-80 százaléka elutasítja az idegeneket, holott ez az arány 15 évvel ez-előtt mindössze 25 százalék volt, igaz már az az arány is magasnak számított Európában. A pszichológus elmondta, velünk született tulajdonság, hogy nehezen fogadjuk el, ha valaki nem olyan, mint mi. Régen, ha két ősember találkozott, akkor csak az egyik ment tovább, a sokat emlegetett görög demokráciában pedig a nőket vették semmibe. A kirekesztés tehát egyidős az emberiséggel, azonban 1948-ban megfogalmazták az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A civilizáció tehát felülírta a kirekesztést, ám sokszor ezt az emberek visszahozzák, bűnbakot keresnek és saját problémáikért mást, olykor egész csoportokat okolnak. - Komoly veszélyei vannak annak, ha ebbe belemegyünk, hiszen minden háború alapja éppen ez - fogalmazott az előadó. A háborúban pedig soha nincs nyertes. Ráadásul kulturális elszigetelődéshez is vezet. Persze van előnye is, ha azt akarjuk, hogy az emberek fogjanak össze, mutatni kell nekik egy ellenséget.

Dr. Gáspár Mihály nyugalmazott főiskolai tanár A másság elfogadásának pszichológiai nehézségeiről tartott előadást Fotó: Varga Ákos

- Az emberekben veleszületetten ott vannak az ősi indulatok, ezt felkelteni nem nehéz, de a történelem arra tanít, hogy írjuk ezt felül és inkább erősítsük egymás elfogadását. Európában ritka, hogy az idegengyűlölet kormányprogram része legyen. Volt már ilyen, de hogy még lesz-e, az rajtunk múlik - zárta gondolatait Gáspár Mihály, a mintegy kéttucatnyi érdeklődő előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!