Répcelak

2015.10.11. 10:14

Ötven éve még 42 nebuló koptatta az iskola padjait

Répcelak - A mai Móra iskola elődje a jelenlegi szökőkút és művelődési ház helyén állt. Ide jártak azok, akik most ötven éves osztálytalálkozójukat tartották.

Némethy Mária

Tíz éve nem látták egymást, de most volt, aki Csepelről is eljött az ötven éves osztálytalálkozóra. Egy osztálytársnak cukrászüzeme és cukrászdája van Sopronban, süteményekkel lepte meg őket.

– Nagyon örültünk a találkozásnak, mert többen már tíz éve nem láttuk egymást – mondja Németh Kálmán, Répcelak korábbi polgármestere, az osztálytalálkozó egyik szervezője.

Ötven éve végeztek a répcelaki általános iskolában. Az első sorban szürke felöltőben Dancs István, aki testnevelést tanított. Fotó: Némethy Mária

A városka helytörténetéhez hozzátartozik, hogy hajdanán 42 diák ült együtt az iskolapadban – ilyen osztálylétszám ma már nem lehetséges –, közülük már kilencen (nyolc férfi) elhunytak. Most 21 ma már nyugdíjas egykori répcelaki diák elevenítette fel élményeit, beszélt életéről. Csak egy hajdani pedagógus ült köztük, a testnevelést tanított Dancs István. A még Csánigon élő három tanító néninek virágcsokorral fejezték ki előző nap hálájukat azért, hogy munkájukkal fejükbe verték az ábécét, a számolás tudományát. Azt is megemlegették, hogy a csánigi és nicki osztálytársak csak felsőtagozatosként kezdtek tanulni Répcelakon, falujukban akkor még volt alsótagozatos iskola.

Közös fényképezés, egy vendéglőben közös ebéd, s az ígéret: összejönnek még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!