Répcelak

2015.01.18. 08:25

Példátlan összefogással jött létre a Mészáros kiállítás

Répcelak - A legelégikusabb hangú vasi festőnk, Mészáros József emlékkiállítása nyílt meg január 14-én a Répce Galériában.

Némethy Mária

– A Répce Galéria és a mögötte álló Nyitott Tér Kulturális Egyesület a múlt századi és a kortárs Vas megyei képzőművészet bemutatásában szinte missziót teljesít. Szisztematikusan mutatják be mind a kettőt: nem hagyják elfeledni egykori képzőművészeinket, nyilvánosságot biztosítanak a jelen és a jövő generációinak – állítja Tóth Csaba festőművész, aki hosszú évek óta foglalkozik a megye művészettörténetével.

A 2015-ös évet sem akárhogyan indította a galéria, hiszen a mindezidáig legelégikusabb hangú vasi festőnk, Mészáros József emlékkiállítása nyílt meg január 14-én.

Mészáros József művészetére mindig is odafigyelt környezete. Életében nagy hatású, kiemelkedő kulturális eseményszámba menő kiállításai voltak. A mai gyakorlattal ellentétben „tömegek" tekintették meg azokat. (A galéria tárlóiban erről az ott bemutatott emlékkönyvek tanúskodnak, több száz bejegyzéssel.)

Mészáros Ferenc, a festőművész unokaöccse, és a kiállítást megnyitó Tóth Csaba festőművész. Fotó: Garas Kálmán

A kiállítást megnyitó Tóth Csaba elmondta: Mészáros József pályaképe nem tipikus vasi pályakép. Sajátosan egyéni látásmódját nem a jelentős múlttal rendelkező helyi képzőművészet alakította ki, hiszen fiatalon a budapesti Szépműves Líceum növendéke lett, majd a Képzőművészeti Főiskolán nem kisebb mesterektől tanult, mint Bernáth Aurél, vagy Domanovszky Endre. Életműve valójában két pilléren támaszkodik. Az egyik a magyar festészeti hagyomány: szinte minden nagyobb festőnk egy kis muníciót adott számára. A másik pillér amelyikre ez életmű „felboltozódik", a már említett egyéni és csodálatos elégikus hang, és a benne rejlő harmóniavágy. Képeiből szinte süt ez a harmóniavágy.

Művészetét soha nem feledte el a szülőföld. Halála (1979) után ez az ötödik emlékkiállítása, és ha nem olyan ember lett volna, aki kétszeres sűrűséggel éli az életét, akkor most lenne 90 éves. Az emlékkiállítások sorában azért különleges a répcelaki, mert az életmű korai korszaka eddig nem volt ilyen részletességgel látható.

Minden Mészáros József emlékkiállítás példátlan összefogással valósulhatott meg. Ez sem volt másképp, hiszen mára sajnos szétszóródott az életmű. A Berzsenyi Dániel Könyvtárnak, a Vasvári Békeház képzőművészeti gyűjteményének, Mészáros Ferencnek, a festőművész közeli rokonának, Nagy Attila és Nagy György szombathelyi vállalkozóknak és még néhány személynek köszönhető ez a páratlan kiállítási élmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!