Répcelak

2015.02.23. 11:07

Tudósok a répcelaki iskolában - 400 évet ölel fel a kiállításon bemutatott vasi arcképcsarnok

Répcelak - Vasi természettudósok arcképeiből nyílt kiállítás a Móra Ferenc iskolában. A portrékat Simon Gyula 90 éves grafikus készítette egy különleges, plexi anyagra karcolt technikával.

Némethy Mária

A tárlat mintegy 400 évet ölel fel, kezdve a Batthyány Boldizsárnál vendégeskedett németalföldi Carolus Clusiustól, aki Pannónia növény- és gombavilágát elsőként tárta fel. A természettudósok arcképcsarnoka  segítségével a diákok Vas megyéhez  születésük vagy munkásságuk révén kötődő személyiségeket ismerhetik meg: botanikusokat, zoológusokat, geológusokat, orvosokat, sokféle természettudományos szakterület képviselőit. Látható például a jezsuita történetíró, Hevenessy Gábor, aki Magyarország első atlaszát készítette, ott van herceg Batthyány-Strattmann László körmendi orvos, a "virágos gróf " Ambrózy-Migazzy István vagy Saághy István és Gayer Gyula botanikusok. 

Az arcképek mellé könyveket is kitettek, hogy jobban felkeltsék a diákok érdeklődését. A mintegy 50 portrét a 90 éves grafikus, Simon Gyula készítette. Neki évtizedekkel ezelőtt a szibériai fogolytáborban került kezébe az ipari felhasználásból visszamaradt plexi anyag, amelyre kedvtelésből kezdett tűvel karcolni. Ezzel sajátos műfajt teremtett.

Az ásványbemutató vitrinnél Baranyai Boldizsár nézelődik (Fotó: Móra Ferenc iskola)

Március végig tekinthető meg a kiállítás, amelyet Pődör György nyitott meg, aki ásványgyűjteményéből  szép darabokat vitt erre az alkalomra a Móra iskolába. Az arcképcsarnok létrehozása körül bábáskodott Balogh Lajos muzeológus elmondta: ennyi résztvevője még nem volt sehol a kiállítás megnyitójának, mint Répcelakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!