Répcelak

2015.07.19. 09:34

Versennyel jubiláltak a répcelaki horgászok

Répcelak - Fennállása negyvenéves jubileumát szombaton egy tónál versennyel ünnepelte a répcelaki horgászok egyesülete.

Némethy Mária

Csánigtól délkeleti irányban, a Kőris patak jobb partja mellett található a Répcelak-Csánigi bányató, amelynek partját körben végig nádas szegélyezi több kialakított horgászállással. Átlagmélysége 2,5 méteres, de nem ritkák az ötméteres mélységek sem. A tóban nagyon szép süllőállomány található, de fogható ponty, amur, süllő, keszeg, kárász és sügér is.

Szombaton itt rendezte meg jubileumi horgászversenyét a Répcelak Városi Bányász Horgász Egyesület, miután tagjai karbantartói a területnek. Az ünneplők meghívására a Győr-Moson-Sopron megyei Beledből és Dénesfáról, valamint Répcelak magyarok lakta szlovákiai testvértelepüléséről, Légről is érkeztek horgászok. Ez utóbbiakat elkísérte Szitási Ferenc polgármester és Nagy László alpolgármester is, akik szintén szívesen pecáznak, bár a versenycsapatban most nem vettek részt.

A Répcelak Városi Bányász Horgász Egyesület elnökének, Tóth Jánosnak gratulált a jubileum alkalmából Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke (Fotó: Szalai György)

Hat háromtagú csapat versenyzett az elsőségért, amit végül a dénesfaiak szereztek meg 9,66 kilónyi hal kifogásával. Második Beled csapata lett (7,59 kilós teljesítménnyal), a harmadik helyen végeztek a jubiláló répcelakiak 5,32 kilónyi kifogott hallal. Különdíjat kapott a legnagyobb halat kifogott Németh Zoltán, aki egy 3,5 kilós amurral mehetett haza. A verseny végén külön díjazták a legidősebb horgászt, Csete Józsefet és a legfiatalabbat, a 14 esztendős Töreki Ádámot is.

A jubileumát ünneplő horgászegyesület elnöke, Tóth János elmondta, hogy 1975-ben a szénsavgyár támogatásával tömörültek egyesületbe a pecások. Ma 147 tagjuk van, és ezzel Répcelak legnagyobb létszámú civil szervezete, amelynek tagságába a környező településekről – például Nickről, Hegyfaluból – is vannak horgászok. Legtöbben középkorúak, de gyerekek, fiatalok és nyugdíjasok is találhatók a tagok között. Tóth János 1965-ben kezdett el horgászni és 15 éve áll elnökként az egyesület élén.Lég (szlovákul Lehnice) Dunaszerdahelytől 12 kilométerre északnyugatra, a pozsonyi út mellett fekszik. Termékeny és tágas határa a kis Dunáig terjed.

– Minden évben meghívnak bennünket horgászni az ottani egyesület tagjai. Többnyire júniusban szoktunk a meghívásuknak eleget tenni. Igazi horgászparadicsomnak számít a község környéke. Mentünk már együtt horgászni a kis és a nagy Dunára, a közelben lévő több tóhoz is – mesélte Tóth János, aki elárulta: számára azért is kedves Lég, mert élete legnagyobb halát, egy 11,5 kilós nyurgapontyot sikerült ott kifognia másfél órás fárasztás után.

A répcelakiak – Szabó József polgármester vezetésével – legközelebb augusztus 15-én indulnak majd Légre, akkorra kaptak meghívást a testvértelepüléstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!