Rönök

2015.05.29. 07:57

Nemzetközi egyházmegyei találkozó Rönökön

Május 25-én a Szombathelyi Egyházmegye találkozóra hívta a szomszédos egyházmegyék püspökeit, papjait, híveit. Rönökön, a Szent Imre-templomnál gyűltek össze a magyar, osztrák, horvát, szlovén hívek.

Körmend és Szentgotthárd között helyezkedik el Rönök falu. A Szent Imre tiszteletére szentelt templomban 1904 óta imádkozhatnak a hívek. Az I. világháború után mindössze néhány méterre a templomtól húzták meg az új osztrák-magyar határt.

Ez lett 1945 után a veszte az épületnek, hiszen a határsávba került. Nem jöhettek fel ide a hívek, az épületből, ami mozdítható volt azt széthordtak, folyamatosan pusztult a templom. A rendszerváltás után összefogással sikerült helyreállítani az addigra már romossá vált épületet.

Várszegi Asztrik, Josip Mrzljak, Veres András, Márfi Gyula és Rezonja Ferenc a Pünkösd hétfői rönöki szertartáson. Fotó: szombathelyi egyházmegye

Ide szervezte a pünkösd hétfői Nemzetközi Találkozót dr. Veres András megyéspüspök, akinek meghívására érkezett – többek között – dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Josip Mrzljak varasdi megyéspüspök, Rezonja Ferenc muraszombati általános helynök, valamint a szomszédos egyházmegyék papjai és hívei. Megyéspüspökünk szentbeszédében többek között hangsúlyozta: mindannyian, mint Krisztus követői, Egyházának tagjai, imádkoznunk kell a népek közötti megbékélésért és kiengesztelődésért.

A szentmisét követően a celldömölki Szent Benedek Általános Iskola műsorát láthatták a hívek.

A diákok előadásukban Krisztust állították középpontba, az Ő keresztjét, amelyből híd épül az emberek, népek, nemzetek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!