Sárvár

2016.06.15. 18:51

A fő cél a munkahelyteremtés - Tizenkétezer milliárd forint fejlesztési forrást hívhatunk le 2020-ig

Sárvár - Az EU-s források jelentős részét gazdaságfejlesztési projektekre kell fordítani: erről is szó volt a vállalkozók számára szervezett fórumon.

Cseszkó Tamás

A Nádasdy-vár házasságkötő terme adott helyet annak a fórumnak, melyet az Új Széchenyi Programiroda szervezett vállalkozások számára. A cél az volt, hogy az érdeklődők információt kapjanak az EU soron következő pályázatairól. Sas Norbert, a Széchenyi Program-iroda Nonprofit Kft. tanácsadója a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programról tartott tájékoztatást.

Hangsúlyozta: az EU-s források jelentős része gazdaságfejlesztési projektekre fordítható, a cél a kis- és középvállalkozások még komolyabb támogatása és a munkahelyteremtés. Fekete-Pataki Edit a pályakezdők gyakornoki programjáról adott részletes tájékoztatást, míg Varga Balázs Péter, a Magyar Export-Import Bank Zrt. regionális képviseletének vezetője az exportfinanszírozás új lehetőségeiről tájékoztatta a jelenlévőket. Samodai Imre, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: az iroda folyamatosan segíti a hazai vállalkozásokat, önkormányzatokat, hogy el tudjanak igazodni a pályázatok világában.

Ágh Péter országgyűlési képviselő, Vitályos Eszter államtitkár és Máhr Tivadar alpolgármester Fotó: Ohr Tibor

Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere a helyi fejlesztési tervekről, távlati lehetőségekről beszélt. Ágh Péter, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa köszöntőjében úgy fogalmazott, a következő fejlesztési ciklus a célegyenesbe ért, így a korábban megfogalmazott tervek egyre elérhetőbb közelségbe kerülnek. A képviselő ezt követően ismertette a legfontosabb fejlesztési területeket, számos számot és adatot sorolva.

- Bár láthatóan ezek számok és összegek, a valóságban azonban emberek, települések és hosszú távú sorsok kapcsolódnak minden egyes projekthez - emelte ki Ágh Péter. - Míg az EU tagállamaiban a legtöbb esetben a támogatási összegek csökkentek a korábbi fejlesztési ciklusokhoz képest, addig Magyarországnak növekedést sikerült elérnie, mindennel együtt tizenkétezer milliárd forint fejlesztési forrást hívhatunk le a 2014-2020-as időszakban - emelte ki Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

- A kormánynak elég markáns elképzelései voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen célokra szeretné fordítani az uniós keretet. A legfontosabb a munkahelyteremtés és a gazdaságfejlesztés, ez a korábbi 16 százalékhoz képest ebben az időszakban 60 százaléka az érkező támogatásoknak - mondta el az államtitkár, hozzátéve, hogy adminisztratív terheket könnyítő szabályozások is életbe léptek, melyek kapcsolódnak a kormány bürokráciacsökkentési programjához. - Bevezettük az elektronikus ügyintézést minden pályázat esetében, egyszerűsítettük a projektértékelési eljárásokat, és jelentősen csökkentek az általányköltségek is - sorolta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!