Sárvár

2017.02.07. 13:40

Egy a működtető és a fenntartó

Sárvár - A város nemcsak az iskoláit, hanem egy felújított épületet is átadott a tankerületi központ székhelyéül, amelynek földszintjére tavasszal a nevelési tanácsadó is beköltözhet. Zökkenőmentes volt az intézmények átvétele az önkormányzatoktól - állapította meg Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ vezetője.

Viola Beata

Több mint ötven helyszínen folyik tanítás a Sárvári, Celldömölki és Kőszegi Tankerületekből tavaly létrejött Sárvári Tankerületi Központ intézményeiben. - 24 iskola és tíz tagintézmény iskolaépületeiben látunk el feladatokat. 6147 tanulóért, 617 tanárért és 178 oktatási munkát segítő alkalmazottért vagyunk felelősek - sorolja létszámadatait Rozmán László.

Tartozik ide hétszáz tanulós városi iskola, de a jánosházi Batthyány Iskola Hosszúperesztegi Tagiskolája is, ahol mindössze tizennégy gyermekük van. A 2010-ben megszüntetett iskola után három évvel ezelőtt indították ott újra az intézményt. Kőszegen megtartottak egy alközpontot, a döntést a távolság is indokolta és az is, hogy ott működik a nagy múltú Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Az általános iskolák mellett művészeti iskola és három középiskola is tartozik a tankerülethez.

A sárvári központot irányító Rozmán László gimnáziumi tanárként, iskolaigazgatóként, majd a megyei önkormányzat oktatási és szakképzési referenseként gyűjtött össze végzettségei mellé három évtizednyi pedagógiai és vezetői tapasztalatot, míg a mostani pozícióra kinevezték. Úgy érzi, hogy tanárként megtalálta a saját hangját. Igazgatóként pedig azt tartja, a munka egyik legfőbb motivációja, hogy örüljünk annak, hogy végezhetjük.

- Mindig a feladat nagysága iránt érzett alázattal és maximális szakmai tudásunkkal kell szolgálni - teszi hozzá. - Az eddigi tankerületi rendszer gyermekbetegségeit részben arra lehetett visszavezetni, hogy más volt a működtető és a fenntartó.

Az új struktúrában az önkormányzati átadás-átvétel után már egy kézben van mindkettő. Az év elején nem döccent meg a szekér. A változást az intézmények úgy élték meg, hogy szinte semmit sem vettek belőle észre. Az érintett településeken minden segítséget megadtak, Sárvár egyedülállóan példaértékű ebben - mondta a tankerület vezetője.

A tankerületi központi rendszer keretein belül az iskolák újra önálló költségvetéssel rendelkeznek, jó gazda módjára sáfárkodhatnak
előirányzataikkal, érdekeltek abban, hogy a saját bevételeiket is növeljék.

Ezzel persze a döntés felelőssége is az igazgatók kezébe került, mint ahogy a humánerőforrás-gazdálkodás terén is közösen döntenek a tankerület vezetésével. A tankerületi vezető mindenkori feladata a szakmai munka mellett a kapcsolattartás - a települési önkormányzatokkal csakúgy, mint a civil szervezetekkel, egyszóval mindenkivel, aki az oktatás ügyét akarja segíteni. A tankerületi munka lényege, hogy kiszámítható feltételrendszert és nyugodt légkört biztosítson az iskoláknak - szólt elgondolásáról Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!