Sárvár

2017.04.04. 18:19

Emléktábla a művészházaspárnak

Sárvár - Kiállítással és emléktábla-avatással emlékezett a város egy száz éve itt élt művészházaspárra.

Pajor András

Fábián Gyula és felesége, Biczó Ilona az 1900-as évek elején csaknem egy évtizedig éltek Sárváron, innen indult későbbi sikeres pályafutásuk.

A Losoncról származó Fábián Gyula friss művész-tanár diplomájával 1908-ban Sárváron kapott állást. Felesége, Biczó Ilona, aki az első magyar női hallgatóként fejezte be a Képzőművészeti Főiskolát, három évvel később követte ide férjét. A Galeria Arcisban nyílt kiállítás a házaspár és a leszármazottak alkotásaiból válogat.

Fábián Gyula festői, grafikusi és keramikusi művészete mellett számos nagy sikerű regényt is írt. Ezekből néhány - amelyek a kommunista könyvzúzdát elkerülték - látható a tárlókban. Megtalálható továbbá Biczó Ilona híres világháború-ellenes rézkarc-sorozata is.

- A mi dolgunk az emlékezés - szólt megnyitójában a művészpár unokája, dr. Kovács Árpád, a költségvetési tanács elnöke.

- Az ősök olyan maradandót alkottak, amelyre a város is felfigyelt - emlékeztette a jelenlévőket. Az önkormányzat emléktáblát állíttatott a művészházaspár egykori lakhelyén, a Móricz Zsigmond utcában. A több mint száz évvel ezelőtt itt élt Fábián Gyulára és feleségére Lakatos József sárvári festőművész hívta fel a figyelmet.

- A jövőre ötvenéves városnak még sok hasonló gesztust kell gyakorolnia, hogy újra értékén láthassuk ezt a kisvárosi polgári világot - mondta az avatáson Kondora István polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!