Sárvár

2014.07.29. 16:10

Napóleon légycsapói a múzeumi pincében

Sárvár - A Nádasdy Ferenc Múzeum eddig nem látogatható részében egy eddig soha nem látott kiállítás szórakoztatja a látogatókat.

Nagy Ildikó

Ugyan ki ne lenne kíváncsi a Napkirály pingpongütőjére vagy Napóleon légycsapóira? Önök például tudták, hogy a magánéletében is császárként viselkedő Napóleon nemcsak országokon, embereken, hanem még a legyeken is uralkodni akart? És ahogy a katonai és az állami pályán szolgálatot teljesítőknek esélyt adott karrierjük építésére, úgy adott esélyt a legyeknek is a túlélésre. Hangulatának megfelelően választotta ki a nevének kezdőbetűjével díszített, különböző nagyságú légycsapók közül azt, amellyel lesújtani készült. A nagyobb rés növelte a légy életesélyeit. Egyes kutatók a híres segélyszervezet, az Adj esélyt! mozgalom történetét is ide vezetik vissza - bár ez tudományosan nem igazolható. És az evolúciós csodaként számon tartott, a bankok titkos széfjeiben őrzött aranytömböket észrevétlenül felfaló szúról hallottak már?


Nos, ezeket a kincseket mind megcsodálhatják a Nádasdy Ferenc Múzeum pincéjében, ahol a T. Takács Gyűjteményből válogatott, napokban megnyílt Évezredek kincsei című kiállítás vitrinjei valóban különleges, eddig soha nem látott tárgyakat rejtenek. Előhozakodhatnék a kedvenc kincsemmel, de az az igazság, hogy mindegyik a szívemhez nőtt. Ott van például az ismeretlen maharadzsa elefántjának szemnyomásmérője és az egyik ismert alkimista ékszer, az izzadó szelence, ami csak ránézésre arany. Vagy a 19. század közepéből fennmaradt, aranyozott ezüstből készült zsírtartó disznó. És akkor az elefántcsonttal és türkizlapokkal díszített tussal ellátott, visszahajló csövű puskáról és a vállra akasztható macskakőkilövő ágyúról még nem beszéltem. Na jó, mégis van kedvencem: a francia forradalom korai feminista mozgalmai idején készült, rózsákkal díszített női ágyú valósággal odaszegezett a vitrinhez. Csattanó is van, de azt tényleg nem árulom el.

A T. Takács Gyűjtemény Sárváron debütáló darabjai igazi nyári múzeumi élményt tartogatnak a látogatóknak. A tárlat sikergyanús, feltehetően az ország több városából is kapkodnak majd érte. Egyelőre azonban itt van, és vétek kihagyni. Ne feledjék: a nyári múzeumi élményhez nyári nyitva tartás dukál: a Nádasdy Múzeum 21 óráig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!