Sárvár

2016.08.23. 19:00

Lidércfényes éjszakákon

Sárvár - Legjobb napjain több mint négyszáz látogatót fogad a sárvári múzeum, amely tíz éve szezonzáró Lidércfénnyel várja a látogatókat.

Turbók Attila

Török bazár, Az Eiffel torony árnyékában, Bajor sör és egyebek mellett Az arany vonzásában. Nem egy egzotikus utazás helyszíneit soroltuk itt fel, bár ha jobban belegondolunk, egy múzeumi körséta lehet akár egy virtuális kirándulás is, mondjuk a múltba, vagy az előbb említett helyszínekre. A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum tíz éve kezdte meg a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat helyi változatát, amely Lidércfény címen került be a köztudatba.

- Igyekeztünk minden évben tematizálni a rendezvényt, így kerültek évről évre a fenti címek a sárvári plakátokra - tájékoztatta a Vas Népét Takács Zoltán múzeumigazgató. Kiemelte, programjuk nem alkalmazkodik az országos Múzeumok Éjszakájához, amelynek eredendő céljával természetesen azonosul, a helyieknek és a turistáknak megmutatni a város múltját, értékeit. - Mi inkább a sárvári rendezvénysorozat egyfajta szezonzárójaként tekintünk programunkra, amelynek idén a tízéves jubileum keretében visszatekintő tematikát adtunk - tette hozzá a múzeum igazgatója.

Takács Zoltán igazgató szerint a múzeum beváltja a reményeket Fotó: Turbók Attila

Elmondta, 2006-ban a vár tornyának nyitása, a Kazamaták titka című film, a fröccs és a tárlatvezetés volt a Lidércfény középpontjában. Idén némileg kibővítve, ám a fröccsöt és a Kazamaták titkát meghagyva rendezték a múzeumi éjszakát, hozzátéve: az emlegetett filmben a városon kívül helyi gyermekek is szerepeltek, így jó volt visszanézni a 70-es évekbeli filmkockákat.

Szibler Gábor történész szerint a múzeum betagozódott a városba

- Olyan tárgyakat és történeteket is kiállítottunk, amelyeket máskor nem nagyon láthat a közönség, például a múzeum egyes részleteinek UV-fényes megvilágításával mind a történelmi falak, mind a festmények szolgálhattak és szolgálhatnak újdonsággal a nézők felé - emelte ki Takács Zoltán. A különleges kiállítási tárgyak között például - ha már olimpiai időket élünk - szerepel egy bronzérem, amelyet a Nádasdy-huszárok egyik tagja, Platthy József a berlini olimpiáról hozott el. A Nádasdy Ferenc Múzeum városi szerepéről szólva a múzeum-igazgató elmondta, az egyetlen állandó kiállítása a történelmi gyökerekkel bíró városnak, ahova ha esik, ha fúj, sok százan járnak. A vendégek közt köszönthették Sebestyén Mártát, Feledi Pétert és Göncz Árpádot is. - Múzeumunk megfelel annak az elvárásnak, amelyre egy középkori magyar várba lépő mai ember számít, ezt az érzést pedig fokozni is tudjuk - tette hozzá Takács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!