2016.02.09. 17:33
Más a jó sör, mint amit hiszünk - Üvegek, korsók, poharak, söralátétek, címkék a sárvári kiállításon
Sárvár - Nem hideg, nem világos és nem habos, vagyis pont az ellenkezője az igazi sörkultúra annak, amit hazánkban a jó sörről gondolunk - derült ki a sárvári könyvtárban tartott, sörrelikviákat bemutató kiállításon.
Horváth János és Markó Péter közös gyűjtemény bemutatóján sörösüvegek, korsók, poharak, söralátétek, címkék és egyéb ritkaságok sorakoztak a polcokon, amelyek mindegyikéhez fűződik egy-egy történet. Olyan márka nem is szerepel a kiállításon, amelyet ne kóstoltam volna meg - szólt palackjairól a megyei közgyűlés volt elnöke. Itthon inkább bort iszom, de utazásaim során a minőségi sörfogyasztás mellett leginkább a sörhöz kapcsolódó rendezvények, gondolatok, a sör kultúrája érdekel - osztotta meg több mint negyedszázados szenvedélyének forrását Markó Péter.
A sör megszületését népegészségügyi szempontok is életre hívhatták, hisz a középkor ihatatlan vizeiből főzéssel a szerzetesek kitűnő nedűt készítettek - meséltek a rendezők a jó német sör eredetéről.
Tízezernél is több fajta söralátétet gondoz Horváth János, pedig először csak egyik barátja konyhájában látott párat felragasztva a falra. Mára a család csendben viseli el, hogy egyre több szekrény telik meg otthon a sörkultúra relikviáival.
- A hazai kézműves sörkészítés húszéves lemaradásban van a borászathoz és a pálinkafőzéshez képest, ám az elmúlt években felzárkózott a magyar sörfőzés tudománya és rangja is az európai színvonalhoz - mondta a globalizálódó sörgyártás kisüzemi ellenpontjairól Horváth János.
A népes megnyitóközönség legnagyobb örömére alkalmi sörcsapolás is folyt az eseményen, felidézve, hogy ha a körülmények úgy alakulnak Sárváron, még ma is működhetne a jó húsz éve megszűnt bajor hercegi sörfőzde. Aki, ha a habba már nem is, de a sörkultúrában el szeretne merülni, a hónap végéig megteheti ezt a sárvári könyvtárban.