Sárvár

2016.09.20. 14:57

Milliárd a várra

Sárvár - Egymilliárdos várfejlesztés várható a következő években a Nádasdy-várban. A város tervei szerint újabb produkciókkal bővül a történelmi emlékhely.

Turbók Attila

- Az országos várprogramban részt vesz a helyi Nádasdy-vár is, melynek egyes épületein és a várfalon lesznek állagmegóvási és javítási munkálatok, ám a nagyobb, látványosabb változás a vármúzeumban várható - tájékoztatta lapunkat Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere.

A nemzeti várprogram megyei vonalában a sárvári Nádasdy-vár szerepel, melynek felújítása várhatóan 2018 és 2020 között kezdődik meg. Az országos programban több mint harminc magyar vár felújítása szerepel, a kormány erre 25 milliárd forintot különített el a költségvetésben. Maga a program 2017-ben indulhat el, három ütemben az alábbi várak felújítása kezdődhet meg: elsőként a diósgyőri, az egri, a kisvárdai és a sümegi vár fejlesztése valósul meg. 2017-től a szigetvári, a gyulai, a cseszneki, a tatai és a visegrádi, a mosonmagyaróvári Óvár, Somló vára, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a szerencsi Rákóczi-vár, Csókakő vára és a várpalotai Thury-vár újulhat meg. Korszerűsítést végeznek a várgesztesi és a simontornyai váron.

A tervek szerint a következő ütemben további 14 helyszínen: Ónod, Sirok, Esztergom, Nógrád, Szigliget és Hollókő várainál, valamint a regéci várnál, a sárospataki Rákóczi-várnál, a szögligeti Szádvárnál, Drégely váránál, a kereki Fejérkő váránál, a sárvári Nádasdy-várnál, a döbröntei Szarvaskő váránál, továbbá Gyulakeszin Csobánc váránál építkeznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!