Sárvár

2016.02.07. 15:42

Puncsos rekord: 87,5 liter téli ital készült Sárváron

Az ország legnagyobb mennyiségű puncsát főzték a sárvári farsangon.

Pajor András

A Posta téren kora délután kezdődött rendezvényen kerültek bele az első hozzávalók a hivatalosan „téli ital” készítés magyar rekordjának első hozzávalói az üstbe. Néhány óra alatt, amíg a téren zajlottak a programok elkészült a puncs és a rekord is sikerült. 245 fő működött közre, valamilyen alapanyagot hozzáadva a 87,5 liternyi italhoz.

1632-ből származik a puncs első leírása, amely úgy keletkezett, hogy a matrózok a fogyó rumkészlet megtoldására találták ki a kissé hígabb, ám illatos folyadékot.

Elsőként 45 liter vízből teát főztek 180 filter, 4 kiló cukor, szegfűszeg és fahéj segítségével. Ezt követően a forrásban lévő léhez adtak 30 liter vörösbort, nyolc kiló citrusfélét és három liter rumos szeszes italt. Kóstolás után jött még bele újra rum, cukor és bor, hogy háromórás főzés után elkészüljön az ország legnagyobb puncsa.

– Azt hiszem mindenki ízlését sikerült eltalálnunk – mondta Vági Roland szakács, a főzés vezetője.Sárváron a sokadik rekord születik. Néhány éve itt állították be a forralt bor készítésének a rekordját, most pedig az egyszerre elkészített legnagyobb mennyiségű puncs volt soron. A rekord 87,5 literes mennyiséggel hiteles – jelentette ki Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora.Amíg készült a puncs, addig a téren volt jelmezes felvonulás és a legjobbakat díjazták is. A legkiemelkedőbb, majdnem szó szerint egy léghajónak öltözött kislány lett. A színpadon fellépett a Tarisznyások zenekara és a Rézfúvós Kamaraegyüttes, majd Czirók Tamás bábszínháza. Az este hatra elkészült puncsos kondért, a rekord a hivatalos hitelesítése után a téren megforduló majd félezer ember hamar maga is többször leellenőrizte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!