Sárvár

2017.07.13. 19:22

Sárváron 2030-ra tiszta lesz a levegő

Elkészült a város fenntartható energia- és klímaterve. 2030-ra a széndioxid-kibocsátás 40 százalékos csökkentését vállalták.

Pajor András

A képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta Sárvár város fenntartható energia- és klímaakciótervét. A program elkészítésében az Energiaklub Intézet és az ELTE szakemberei működtek közre. Sárvár csatlakozni kíván a nemzetközi Klíma és Energiaügyi Szövetséghez. Ennek feltétele a dokumentum megléte, melynek sarkalatos pontja a fenntartható energiával és éghajlatváltozással kapcsolatos települési szintű cselekvési terv. Sárvár elkötelezte magát az éghajlatvédelem és a fenntartható energiagazdálkodás mellett.

A város szerencsés helyzetben van: számos klímavédelmet szolgáló beruházás, fejlesztés megvalósult már. 2015-ben megtörtént a fürdőváros közel teljes közvilágítás- cseréje: ma már modern, energiatakarékos LED-es utcai világítással rendelkezik Sárvár. A több iskolán és óvodán is megvalósult épületkorszerűsítések nemcsak az energiamegtakarítás fontos eszközei, hanem jó példaként szolgálhatnak az iskola tanulói számára is – a minket követő nemzedék környezettudatossága növelésének, a hosszú távú kibocsátáscsökkentésnek ez az egyik legjobb módja – olvasható a tanulmányban. A fürdőváros azt vállalta, hogy az energiafelhasználásból eredő szén-dioxid-kibocsátás 2007-ben mért 91,5 ezer tonnás értékét alapul véve, 2030-ra 40 százalékos szén-dioxidkibocsátás-csökkentést ér el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!