Sárvár

2014.10.25. 16:23

Több tízezren látogattak el a Simon-Júdás napi vásárra

A Simon-Júdás napi vásár több száz éves hagyománya ismét életre kel t szombaton. A korábbi évekhez hasonlóan több tízezren voltak kíváncsiak az országos vásárra.

Lisztmayer Zsófia

Tyúklépésben araszolás, pánsíp hangja, a sülő kolbász illata fogadta a látogatókat szombaton a Simon-Júdás napi vásárban. A talpraesett szülők a "Találunk majd jobbat is, menjünk tovább!" mondattal szerelték le a minden árusnál valami érdekeset találó gyermeket. Akadt azért sírás-rívás, hiszen igaz, ami igaz: akárhova tévedt a szem, mindenhol látott valami figyelemfelkeltőt.

 

A több száz éves múlttal bíró esemény korábban jószág- és terményvásárként működött. Simon és Júdás napja ugyanis a magyar gazdasági élet egyik utolsó határnapja, a hideg idő megérkezésével a kinti munkák befejezését jelenti. Az ismert szólás szerint - Megérkezett Simon – Júdás, jaj már néked, pőregatyás! – itt az idő, hogy elővegyük a melegebb ruháinkat. Így aztán sok más mellett meleg ruhát is beszerezhettek a vásározók. A bőség zavara folyamatosan kísértett a vásári kavalkádban. Az árusok sora szinte végeláthatatlan, kissé hangyaboly-szerű volt. Az árusok fennhangon kínálgattak divatpulcsit, sült gesztenyét, rosejblit, sőt még munkakerülő nadrágot is. A kézműves soron igazi különlegességeket találhattak az érdeklődők:  egymás mellett sorakoztak házi készítésű szappanok, egyedi kerámia eszközök, kézzel készült ékszerek és persze a finomabbnál finomabb édességek.

Az esemény főszervezője, Tóvári György elmondta, hogy körülbelül 40-50 ezer ember fordul meg ilyenkor a városban. – Néha már kicsit olyan érzésem van, hogy jóval nagyobb az érdeklődés a vásárral kapcsolatban, mint amekkorára a szervezés közben számítunk. Egy kissé kinőtte magát az esemény, az ország minden részéről érkeznek vásározók - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!