Sárvár

2016.11.29. 18:50

Új köztéri szoborral gyarapodott a belváros, még óvják a téli fagyoktól

Sárvár - A Hild parkban helyezték el a sárvári származású Gaál Tamás Munkácsy-díjas szobrászművész Sylvester János- emlékművét.

Pajor András

A Nádasdy-vár hídjával szemben állították fel a négytonnás, süttői mészkőből készült szobrot. Az első magyar nyelvű Biblia fordítója, Sylvester János 1536-ban érkezett Sárvárra és kezdte meg a bibliai Újszövetség fordítását. 1541-ben jelent meg az Új Testamentum, az első magyar nyelvű könyv, amelyet Magyarországon nyomtattak. Erre a jeles eseményre és a reformáció ötszáz éves jubileumára emlékezve készült el az alkotás.

Gaál Tamás szobraival Sárváron már eddig is két helyen találkozhattunk. A várparkban lévő holokauszt- és a rábasömjéni világháborús emlékmű is az ő keze munkáját dicséri. A nemrég ötvenes éveibe lépett művészt Sárvárról tehetsége hamar elszólította. 1980-ban a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. 1993 óta a Janus Pannonius Tudomány-egyetemen szobrászatot tanít, 1997-től egyetemi docens, és volt a szobrásztanszék vezetője is.

Gaál Tamás, Munkácsy-díjas szobrászművész a város központjába, a reformáció ötszáz éves jubileumára megálmodott Sylvester-emlékmű felállításakor. A Nádasdy-vár hídjával szemben kapott helyet az alkotás Fotó: Pajor András

1994-ben Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el tevékenységét. Azóta nemcsak számos köztéri szobrával gyarapodott az ország, de 2006-ban kiérdemelte az Érdemes Művész elismerést is a kortárs hazai szobrászatban kifejtett magas művészi színvonalú munkásságáért és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett oktatói tevékenységéért.

Az emlékmű megálmodása óta több év telt el, hisz az előkészítésre hosszabb időt kellett fordítani, mint a megvalósításra, a faragást a művész csak idén augusztusban kezdte el. - Az emlékmű tervezésekor az volt a legnehezebb feladat, hogy nem maradt fenn Sylvesterről semmiféle képi ábrázolás, ami a karakterére engedett volna következtetni. Így nekem kellett létrehozni azt az anonim portrét, amely a történelmi személy alakját formálja meg - mondta Gaál Tamás szobrászművész. A szobrot a kihelyezésekor öt különálló elemből építették össze. A kompozíció egyesít egy álló figurát mellszoborként és - utalva a nyomdára - vízszintesen elhelyezett papírtekercseket. Ezeken szövegek nem olvashatóak, de bizonyos pontokon rejtve, fragmentumként betűk jelennek meg, utalva az Új Testamentumra és arra, hogy kit ábrázol a szobor. - Nagyon szívesen vállaltam ezt a munkát, és remélem, hogy a közönség is elégedett lesz vele - tette hozzá Gaál Tamás. A Hild park tavaszra tervezett teljes felújításáig, illetve amíg a park és a Posta tér látványos összeköttetése el nem készül, az emlékművet ponyvával védik a téli fagyoktól. Az evangélikus templom előtti tér avatására jövőre, a reformáció emlékéve keretében kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!