Sárvár

2017.02.07. 13:40

Üvegfalú irodaház épül

Sárvár - Lebontották az egykori műselyemgyár egyik épületét, ahol a II. világháború alatt internálótábor működött. Helyén korszerű irodaház kap helyet, és egy új emlékhelyet is kialakítanak.

Pajor András

1904-ben építették fel Sárváron a francia tulajdonú műselyemgyárat, amely 800 dolgozójával az egyik meghatározó üzeme volt a településnek. Az I. világháború idején a magyar állam kisajátította az épületeket, ahol lőgyapotot állítottak elő. Később újraindult a gyár, de a világpiaci változások miatt, a kereslet csökkenésével 1927-ben végleg bezárták.

Az üzem barakkjaiban a második világháború idején lengyel gyűjtő-, jugoszláv internáló-, majd zsidó deportálótábor működött. A hosszú ideig üresen álló csarnokokat az 1960-as évektől kezdték csak újra hasznosítani. Létesült bennük drótszövetgyár és hűtőgépgyár, míg végül a győri Vagongyár leányvállalata lett az üzem Jelenleg egy 150 főt foglalkoztató, olasz érdekeltségű kandallógyár működik a területén.

A cég folyamatos fejlesztéseket hajt végre. A nemrég elkészült raktárcsarnok után egy bemutatóteremként és irodaházként funkcionáló 400 négyzetméteres, háromszintes létesítményt terveznek a most lebontott, rossz állagú épület helyére. Az eddig félig üresen álló régi épület felújításán is gondolkodtak, ám a költséghatékonyság miatt is döntöttek az új, korszerű, üvegfalú irodaház mellett - mondta Jónás Klára, az Edilkamin ügyviteli vezetője.

Az épület falán álló, védettség alatt álló emléktáblákat az önkormányzat ideiglenesen a városi múzeumban helyeztette el. A kandallógyár új épületének elkészülte után egykori helyüktől nem messze, méltó környezetben állítják fel őket ismét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!